hirdetés
hirdetés

Fenntarthatóság

Repülés kizárólag szintetikus üzemanyaggal

A Brit Királyi Légierő (RAF) és a Zero Petroleum bejelentette, hogy sikeresen levezényelték a világ első, teljes egészében szintetikus üzemanyaggal végrehajtott repülését.

hirdetés

A Peter Hackett repülőezredes által irányított Ikarus C42 sportrepülőgép a hónap elején a cotswoldi repülőtéren teljesítette a rövid küldetést, amelyhez a Zero Petroleum bocsátotta rendelkezésre az ominózus hajtóanyagot.

A RAF és a Zero Petroleum közös projektje Guinness-rekordot döntött az eredménnyel.

Az üzemeltetésre szolgáló, UL91 nevű készítményt a Zero Petroleum vízből nyert hidrogénből, és légköri szén-dioxidból kivont szénből állítja elő.  A londoni székhelyű vállalat szerint a gyártási eljárás egy Direct FT nevű procedúrát alkalmaz az üzemanyagok (benzin, kerozin és dízel) nagy tételű, közvetlen előállítására.

Forrás: Zero Petroleum

A RAF MARTIN projektjének részét képező innovációval repülésenként állítólag akár 80-90 százalékos kibocsátás-megtakarítás is elérhető.

Jeremy Quin, az Egyesült Királyság védelmi beszerzésekért felelős minisztere így nyilatkozott: „Míg az elektromos és a hidrogén alapú meghajtáshoz hasonló zöld technológiák immár a Brit Királyi Légierő számos platformjával kompatibilisek, működőképességük fenntartásához a nagy teljesítményű repülőgépek az UL91-hez hasonló, folyékony üzemanyagra támaszkodó alternatívát igényelnek.”

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés