Repülés fénymeghajtású szárnycsapkodással
Kínai tudósok létrehoztak egy „lebernyeget”, amely napsugarak hatására olyan intenzív verdesésbe kezd, hogy a jövőben akár repülő robotok meghajtására is képes lehet.

Az elektromos meghajtású légi járművek megtervezésekor az egyik legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a hatósugaruk meghosszabbításához az akkumulátoruk méreteit, vagyis a tömegét is növelni kell. Mind ennek köszönhetően az ilyen repülők által egyszerre megtehető távolság igencsak limitált, mert egy szint után az elvárt hatótávolsághoz elegendő kiterjedésű elemeket már nem bírják el.

Éppen ezért olyan nagy szó, hogy kínai tudósok nemrég kifejlesztettek egy napenergiára építő, speciális, szárnycsapkodós technológiát, amellyel legalábbis a mini légi járművek (micro air vehicle, avagy MAV) esetében le lehet számolni ezzel a problémával.

A módszerben alkalmazott „lebeny” egy vékony, a tetején nanokristályos fémfóliával lefedett, polimerből készült lap.

A kutatók a szárny működésének demonstrálásához a polimerlap egyik végét egy kiszögelléshez rögzítették, a másikat pedig szabadon hagyták. Amikor a lemezre szimulált napfényt vetítettek, az azt alkotó anyagok felmelegedtek, és ettől kitágultak. Adottságainak köszönhetően a fluorozott etilén-propilén polimer a lapra felvitt fémnél ugyanakkor nagyobb növekedést tudott elkönyvelni, és emiatt a különbség miatt, a megvilágítás hatására a lap felpöndörödött. Amikor a lemez emiatt némi árnyékot vetett saját magára, a fénytől elzárt része lehűlt, és ettől ismét kitárult a lebeny. A mozzanat ráadásul önismétlődő lett, és a lap a pillangó szárnyainál is hevesebb verdesésbe kezdett.


A kutatók szerint a jövőben például a repülő állatok mintájára létrehozott robotok mozgatásában lehet kardinális szerepe a lemezeknek.