hirdetés
hirdetés

Beton

Rendkívül ütésálló betont kevertek ki Oroszországban

A gránátbecsapódások, cunamihullámok vagy a sarkvidéki fagyok ellen a hagyományos típusokhoz képest sokkal rezisztensebb.

hirdetés

Ellenállóbb és részben hulladékból készült betont fejlesztettek ki az oroszországi Far Eastern Federal University (FEFU) mérnökei. A keveréket katonai és polgári védelmi építmények, atomerőművek teherhordó szerkezetei vagy sarkvidéki létesítmények alapanyagaként egyaránt alkalmazni lehet.

A betont a cement mellett 40 százalékban hulladékból, jelesül rizsháncshamuból, mészkőzúzalékból és kovahomokból állítják elő.

A GOST (a FÁK-országokban is alkalmazható) szabványok szerint létrehozott típusoknál 6-9-szer repedésállóbb, illetve az eddigi tesztek alapján ütésállóbb náluk. Alkotói szerint ez utóbbi tulajdonságát dinamikai viszkozitásának köszönheti. Szerkezete nem csak (egyes) gránátbecsapódások, de például cunamihullámok ellen is rezisztensé teszi. Szeizmikus stabilitása szintén figyelemreméltó. Most, hogy az eddigi céljaikat elérték, a fejlesztők szerint a következő lépés a sugárzásálló beton receptjének összeállítása lesz.

A nemrég feltalált mixtúra előállításának technológiai sémáját egyébként már kidolgozták, és állítólag már folynak is tárgyalások az érdemi felhasználásáról.

Forrás: Far Eastern Federal University

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés