Rendkívül kopásálló fémötvözetet hoztak létre
Ellenállóság tekintetében az új kombináció gyakorlatilag már a gyémánttal is egy ligában játszik.

Egy új-mexikói tudósok által kifejlesztett, 9:1 arányú platina-arany ötvözet 100-szor tartósabb a nagy szilárdságú acélnál, és így szívósság tekintetében gyakorlatilag a gyémánttal és a zafírral is egy lapon emlegethető. A Sandia National Laboratories csapata az Advanced Materials nevű folyóiratban hozta nyilvánosságra kísérleteinek eredményeit.

A meglehetősen elterjedt hiedelmeknek ellentmondva a tervezők azt állítják, hogy a fémek időtállósága nem a keménységüktől függ, hanem attól, hogy miként reagálnak a hőre. Az új ötvözetet is ezen megállapítás jegyében kotyvasztották ki.

Az ötletgazdák állítása szerint, ha egy ebből az anyagból készült abronccsal egy kocsit útnak indítanának, a jármű 500-szor csúszhatna (nem gurulhatna) végig az Egyenlítőn, mielőtt kereket kéne cserélni rajta. A platina-arany bevonattal mérföldenként csak egy atomréteg válna le a hipotetikus abroncsról.

A két fém kombinációja nem számít újdonságnak, az eddigieknél az új elegy azonban százszor kopásállóbbnak bizonyult. A „csúsztató” kísérletek folyamán rendkívül sok idő alatt sem változott meg számottevően az ötvözet mikrostruktúrája.