Remény a tapintásra
Az egyik amerikai egyetemen kifejlesztett technológia a béna emberek számára lehetővé tenné az érintés élményét.

A világon először agyimplantátummal sikerült visszaadni egy lebénult embernek a tapintás érzetét, méghozzá egy az agyával irányított robotkaron keresztül.

Nathan Copeland 2004-ben autóbalesetet szenvedett, amelynek során a nyaka eltört, és a gerincveleje megsérült. A szerencsétlenség miatt a férfi mellkastól lefele megbénult. Nem sokkal a baleset után feliratkozott résztvevőnek egy kísérleti vizsgálathoz, ám csaknem egy évtizednek kellett eltelnie, amíg ténylegesen közreműködhetett a kísérletekben.

A rajta elvégzett műtétet megelőzően a University of Pittsburgh és a UPMC kutatói képalkotó technológiával pontosan beazonosították Nathan agyában az egyes ujjak és a tenyér érzékeléséért felelős területeket. Ezt követően Nathan agyába beültettek négy, nagyjából egy fél inggomb méretű elektródát. Ezek a chipek képesek elektromosan stimulálni az idegsejteket, hogy a sérült gerincvelőt áthidalva visszaadják a tapintás érzetét. Ezt a technikát agykérgi mikrostimulációnak hívják.

A Science Translational Medicine-ben közölt eredmények azt mutatták, hogy a tudósok erőfeszítéseit hatalmas siker koronázta.

Nathan az ingereket (például amikor egy vattapamacsot nyomtak a bőréhez) 93 százalékban „valószínűleg természetes” érzésnek írta le. A tapintás érzése akkor is megmaradt, amikor végtagprotézist csatlakoztattak a testéhez — bekötött szemmel 84 százalékban eltalálta, hogy éppen melyik ujját érintették meg.

A tanulmány társszerzője, Andrew Schwartz szerint „a vizsgálat legfontosabb eredménye hogy az érzőkéreg mikrostimulációja bizsergés helyett képes a természetes érzés kiváltására is.”

A kísérletek azt mutatták, hogy a lebénult, vagy esetleg amputált páciensek számára az elektromos agyi stimuláció segíthet regenerálni a tapintás élményét, ami jobb neuroprotézises végtagokhoz vezethet.

„A végső cél, hogy olyan rendszereket alkothassunk, amelyek úgy mozognak, és olyan érzetet keltenek, mint a természetes végtagok – mondta Robert Gaunt, a csapat vezető kutatója. – Ettől még messze vagyunk, de mindez kezdetnek kiváló.”