„Relatív robot” az MIT műhelyéből
Rendkívül egyszerűen működő, ám mégis hatékony építőrendszert fejlesztett ki a Massachusetts Institute of Technology.

Egy új robotikai áttörés forradalmat hozhat a repülőgépek, a hidak, vagy akár a hatalmas felépítmények megalkotásában is.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) bitekkel és atomokkal foglalkozó központja (Center for Bits and Atoms) egy meglehetősen formabontó robotot hozott létre.

A csapat a találmányának a nevét (Bipedal Isotropic Lattice Locomoting Explorer) addig csűrte-csavarta, mígnem ennek a rövidítése BILL-E lett. A szakemberek e névhasonlósággal akartak tisztelegni WALL-E, a világ valószínűleg legismertebb animált robotjának emléke előtt.

BILL-E egy könyökkel rendelkező mesterséges kicsi karra emlékeztet, amelynek a mozgása egy kukacét juttathatja az eszünkbe. A kar mindkét végén olyan eszközökkel rendelkezik, amelyeket a csapat kifejezetten a saját fejlesztésű, voxel nevű elemek kezelésére optimalizált.

Forrás: MIT

Az igazi innovációt nem maga BILL-E jelenti, hanem a voxelekhez kapcsolódó viszonya. A robot és a struktúrák elidegeníthetetlenek egymástól. Minthogy BILL-E létezésének értelmét kizárólag a voxelek adják, az alkotói „relatív robotként” határozták meg az eszközt.

A rendszer erőssége, hogy BILL-E bonyolult kamerarendszerek, szenzorok és algoritmusok nélkül tud térben eligazodni a voxeleken.

A robot ugyanis semmi mást nem csinál, csak számol.

Bármilyen struktúrán dolgozik, a saját pozícióját már annak alapján is meg tudja határozni, hogy hányat lépett.

Az MIT navigációs rendszerének irányítása alatt BILL-E akár sokadmagával egyszerre, egy helyen is könnyen együtt tud dolgozni. A szoftver lehetővé teszi, hogy az egyedek egymás munkájának akadályozása nélkül tudják közösen megteremteni az egyes struktúrákat.

A rendszer nagy előnye, hogy a javítási munkálatokat könnyűszerrel elvégzi. Amennyiben az általa létrehozott építményben az egyik voxel megrongálódik, a lépkedő karok gond nélkül tudják ép példányokra kicserélni őket. Ezen képességeiknek például az űrállomásokon vagy az űrhajókon lehetne hasznát venni. Amikor e megtermett objektumok károsodást szenvednek, akár a külső oldalukra telepített BILL-E-k is kijavíthatnák a sérülést, és így senkinek sem kéne kimerészkedni a mostoha természetű kozmoszba.

Nem véletlen, hogy a NASA is ott bábáskodott a robotok megszületésénél.