hirdetés
hirdetés

Napenergia

Rekordot döntött az Airbus napelemes repülője

A Zephyr legújabb prototípusa csaknem 26 napot töltött el egyhuzamban a sztratoszférában.

hirdetés

A július 11-i, arizonai (USA) felszállása után 25 napot, 23 órát és 57 percet időzött az égben az Airbus Zephyr S HAPS nevű pilóta nélküli repülőgépe (drónja). A gyártó természetesen Guinness-rekordként szeretné elkönyveltetni a teljesítményt.

A Zephyr szárnyának fesztávolsága 25 méter és tökéletesen be van borítva napelemmel. A lítium-kén akkumulátor (lithium-sulphur battery) belőlük merít erőt, hogy a gép sokáig fenn maradhasson a sztratoszférában.

Zephyr HAPS (Forrás: Airbus)

Az előző rekordot több mint 14 napos szárnyalással a jelenlegi jármű elődje, a Zephyr 7 állította fel.

„A sztratoszferikus repülés időtartamában beállított rekordjával ez a rendkívül sikeres szűzrepülés fontos mérföldkövet jelent a Zephyr programban. Azt reméljük, hogy a csúcseredményt hamarosan hivatalosan is el fogják ismerni” – mondta Jana Rosenmann, az Airbus Pilóta Nélküli Repülési Rendszerekért (Unmanned Aerial Systems) felelős igazgatója.

Az Airbus szerint a mostani modell tömege mindössze 75 kilogramm, és az emberi hajszálnál vékonyabb szénszálakból kalapálták össze.

Továbbfejlesztett képességei miatt a Zephyr S HAPS egyedülálló hírszerző, megfigyelő és felderítő eszköz. Nem véletlen, hogy három példány már a Brit Királyi Légierő fegyverarzenálját gazdagítja.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés