hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Történelmet írt a NASA űrszondája

Pedig csak meglátogatott egy aszteroidát.

hirdetés

Január 1-én a Kuiper-övben sikeres elrepülést hajtott végre egy Ultima Thuléra keresztelt égitest mellett a NASA New Horizons nevű űrszondája. A Földtől nagyjából 6,6 milliárd kilométerre került sor a találkozóra. Ember alkotta szerkezet idáig a bolygónktól mérve soha ilyen távoli objektummal nem bonyolított még le randevút. A New Horizons a vizit alatt nagyjából 7 gigabájtnyi információt gyűjtött be az aszteroidáról. Fényképek, spektrométerrel leolvasott értékek és rádiójelek is szerepelnek az adatok között. A fotók alapján a mindössze 37 kilométer átmérőjű Ultima Thule egyik különlegessége, hogy úgy néz ki, mint egy hóember.

A New Horizons fotója az Ultima Thuléről (Forrás: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

Olyan, mintha két különböző égitest összeütközésének lenne az eredménye, és valószínűleg az is. Úgy keletkezhetett, hogy miután két űrbéli objektum sokáig kerülgette egymást, rendkívül alacsony sebességgel „egymásba cuppantak”. A belső naprendszerben az ilyen aszteroidák kombinációjával jöttek létre a kőzetbolygók. Jeff Moore, a New Horizonsot irányító csapat egyik tudósa szerint éppen ezért az efféle alapvető építőelemek megfigyelésével a Kuiper-övben nézelődő szonda olyan, mint egy időgép, amely visszarepít minket a Naprendszer keletkezésének periódusába.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[232668] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés