Rekordév után ismét bizakodóak a Brnói Vásárnál
Kelet-Közép-Európa legfontosabb kiállítási helyszíne, a Brnói Vásárváros képviselői mutatták be szerdán 2017-es terveiket egy már hagyományos év eleji budapesti eseményen.

Csehország és Magyarország között hosszú időre visszatekintően magas szintű kereskedelmi kapcsolatok állnak fent, amelyek értéke az előzetes számítások szerint 2016-ban elérte a 7,5 milliárd eurót, azaz 2015 után újabb rekordot döntött meg a kölcsönös üzleti forgalomban. Ennek az élénk gazdasági együttműködésnek egyik motorja a hamarosan 90 éves fennállását ünneplő BVV Brnói Vásárvállalat, amely évi félszáz rendezvényével, ezek közül mintegy tíz Európában vezető seregszemléjével jó alkalmat teremt a kapcsolatok további elmélyítésére – mondta bevezetőjében Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete.

Városi tulajdonban ért el nagy sikereket

Mint azt a vásártársaság tavaly év elején tartott legutóbbi előretekintő tájékoztatóján bejelentették, a vállalat egy 2015 év végén aláírt szerződés értelmében az akkor már több mint egy évtizede többségi tulajdonos Düsseldorfi Vásártársaságtól Brno város 95 százalékos tulajdonába került. A felvásárlást követő első vásári év igazolta, hogy a befektetéssel a dél-morvaországi város jól döntött: 2016-ban rekordévet könyvelhetett el a Brnói Vásárváros.

„2008 óta a Brnói Vásárvállalat történetének legeredményesebb éve a 2016-os esztendő volt. Több mint 50 vásár, kongresszus és kulturális rendezvény az elmúlt évben mintegy 780 ezer látogatót és nézőt vonzott a Brnói Vásárvárosba. 2016-ban nettó 224 ezer négyzetméter kiállítói területet értékesítettünk, míg a bruttó kiállítói terület megközelítette a 600 ezer négyzetmétert” – mondotta Jiří Kuliš, a BVV Veletrhy Brno vásárvállalat vezérigazgatója. A „zászlóshajó” tavaly is az MSV nemzetközi gépipari vásár volt, amelyen októberben 34 ország 1704 kiállító és 84 ezret meghaladó számú látogató vett részt 52 országból. Emelkedett a nemzetközi érdeklődés, Csehországon kívülről érkezett a kiállítók valamivel több mint fele és majdnem minden tizedik látogató.

Az idei tervek

Bár a mostani páratlan évben egyes kiugróan sikeres kiállítások kétéves és a páros évekre fokuszáló periodicitása miatt reálisan szolidabb szezonnal kell(ene) számolni, de a vásárszervezők többek között a kedvező konjunkturális környezetre alapozva most is jó vásári évet várnak. Az MSV nemzetközi gépipari vásár továbbra is legkiemelkedőbb rendezvény marad, amelynek fő témája ismét az ipar 4.0 lesz. Az immár 59. MSV-t idén október 9. és 13. között rendezik egy időben és azonos helyen a környezetvédelmi technológiák Envitech, illetve a szállítás és logisztika Transport a Logistika vásárával.

Az MSV kínálati struktúrája változatlanul nyolc csoportból tevődik össze, bemutatva a gépgyártás és az elektrotechnikai ipar kulcsfontosságú területeit. Ezek között az összekötő kapcsot az automatizálás jelenti – a mérés-, szabályozás- és automatizálástechnika minden kínálati csoportban megjelenik. Különbemutatókkal a 3D-s nyomtatás, a robottechnika, valamint az ipar és a felsőoktatás közötti együttműködés területén készülnek. Az MSV idei vendégországa India lesz, mintegy 150 helyi céget várnak a szubkontinens bemutatkozójára. Ennek kapcsán Radoslav Klepáč, a Veletrhy Brno külkapcsolati és nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója kiemelte az MSV mint nemzetközi szintér jelentőségét, hiszen például egy indiai üzlet megalapozásához Dél-Ázsia helyett elegendő Csehország második legnagyobb városába utazni. És hogy ez mennyivel egyszerűbb és költségtakarékosabb, azt nem szorul magyarázatra.  

A műszaki tematikából ki kell még emelni a Brnói Vásárközpont legnagyobb vendégrendezvényét, az idén március 21–24. között megrendezendő Amper nemzetközi elektrotechnikai és elektronikai szakvásárt, a Stainless nemzetközi nemesacél szakvásárt május 17–18-án, illetve a védelem, a haditechnika, a bűnüldözés és a biztonságtechnika, valamint a tűzvédelem IDET/Pyros/ISET nemzetközi vásárhármasát május 31. és június 2/3. között.

Magyar kiállítói részvétel Brnóban

2016-ban a brnói vásárokon 66 magyar kiállító vállalat mutatkozott be rekordnagyságú, összesen 1617 m2-es kiállítói területen. A legnagyobb kiállítói jelenlét közel 1000 m2-en a TechAgro nemzetközi mezőgazdasági gépvásáron volt, az őszi gépipari kiállításon, az MSV-n pedig több mint 260 m2-en állított ki összesen hét magyar cég. Tavaly négy kiállításon volt magyar közösségi stand. 2017-ben nagy érdeklődés tapasztalható a magyar cégek részéről többek között az MSV iránt – tájékoztatott Máté Szilvia, a Brnóni Vásárvállalat hazai képviseletét ellátó BD-Expo Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: az előzetes jelentkezési határidő március végén lejár, és ezt azért is érdemes figyelemmel kísérni, mivel a mindig telt házas gépipari seregszemle esetében ez az időpont egyben a teljes kiállítói terület lefoglalását szokta jelenteni. Később már csak várólistáról reménykedhetnek a nemzetközi színtéren bemutatkozásra vágyók.