Amerikába mennek a rekord nagyságú szélturbinák
Offshore szélenergia-projektek jelentős hulláma kezd végigsöpörni az Egyesült Államok keleti partja mentén.

Egy dán, Orsted A/S nevű vállalat az USA keleti partja mentén egyenként 12 megawatt teljesítményű szélturbinákkal tervezi megszórni a vizeket. A jelenlegi példányok Maryland és New Jersey államok partjai mentén vethetik meg a lábukat.

Az építtető Maryland melletti, Skipjack nevű, 120 megawatt teljesítményű szélfarmja a GE 260 méter magas, azaz rekord nagyságú Haliade-X turbináiból fog összeállni, és 2022-ben kezdheti meg a működését. 

A New Jersey közelében felhúzott, Ocean Windre keresztelt komplexumot szintén ilyen monstrumok fogják alkotni. Ez a létesítmény már 1100 megawattal fog üzemelni, és 2024-ben állhat neki a munkának.

Ami azt illeti, New Yorktól Virginiáig már több állam öles lépéseket tesz a tengerre kihelyezett szélerőműparkok létesítése irányába. New York mellett 2035-re például akár egy 9 gigawattos offshore szélfarm is kinőhet az óceánból, amely akár 6 millió háztartás áramigényét is fedezni tudná.

Bár a zöldítéssel kapcsolatos tengerentúli kommunikáció néha kicsit zavaros, a körvonalazódóban levő helyi projektek markáns jelei annak, hogy a tiszta energia iránti elköteleződés Amerikában sem ismeretlen fogalom.