Rekord mértékben csökkent a globális széntermelés
Kína radikálisan új energiapolitikája világszerte irányadónak bizonyult.

2016-ban rekord mértékben csökkent a széntermelés, derül ki a BP által publikált áttekintésből, amely a globális energiatrendeket vizsgálja. A visszaesés 231 millió tonna mtoe (az adott mennyiségű energia előállításához elégetendő nyersolaj tömege) volt.

A hanyatlás a világ (talán) két legnagyobb hatalmánál volt a legjelentősebb. A szénipar egyik legodaadóbb hívét elnökének nemrég megválasztó USA-ban 33 mtoe-s, azaz 8,8 százalékos volt a visszaesés. A megújuló energiaforrások felé egyre intenzívebb figyelmet fordító Kína 26 mtoe-t, vagyis 1,6 százalékot faragott le széntermeléséből. Az Egyesült Királyság 2009-ben indította el a maga szénfelhasználás-csökkentő programját, és az állam immár 52,5 százalékos (12 mtoe) zuhanást tudott elkönyvelni.

Bár a széniparban, például a digitalizáció terén, tavaly számos kézzel fogható előrelépés történt, az új bányák megnyitása inkább bizonyos réspiacok (pl. kohászat), mintsem az energiaszektor ellátása céljából jönnek létre.

A szénnel szembeni agresszív fellépésével Kína kulcsszerepet játszik abban, hogy világszerte számos ország kezd elfordulni az egykor korszakalkotó energiaforrástól. A távol-keleti állam 2016-ban 12,4 gigawatt értékű szénprojektet törölt részben azért, hogy Pekinghez vagy Baodonghoz hasonló városok a fullasztó szmog alól valamelyest fellélegezhessenek. A kínai vezetés zöldítő szándékát az is bizonyítja, hogy a szénbányák maximális éves működési idejét 330-ról 276-napra leszállította.