Rekord erősségű lézersugarat hoztak létre Dél-Koreában
Dél-koreai tudósok minden eddiginél magasabb intenzitású mesterséges lézersugarat generáltak, ami a kozmológia és a gyógyászat területén is ugrásszerű fejlődéshez vezethet.

Több mint 1023 watt per négyzetcentiméteres impulzusintenzitású, vagyis példátlanul erős lézersugarat hoztak létre Dél-Koreában.

A távol-keleti ország tudósai, már több mint egy évtizede dolgoztak azon, hogy a Michigani Egyetem Hercules nevű lézerének rekordját megdöntsék, és az erőfeszítéseiket végül siker koronázta.

Az áttörést egy 4 petawatt teljesítményű femtoszekundumos lézer és egy rendkívül komplex optikai rendszer használatával sikerült elérni. Az új kísérletben a szakemberek egy sor deformálható tükröt alkalmaztak, hogy a lézersugár torzulásait kijavítsák, majd pedig egy óriási parabolatükörrel a 28 centiméteres átmérőjű csóvát egy 1,1 mikrométer diaméterű pontra fókuszálták. Az egy kamera és egy hullámfront-érzékelő segítségével végzett vizsgálatok szerint a visszavert sugár olyan erős volt, mintha az összes Földre érkező napsugarat egy 10 mikronos átmérőjű területre összpontosítanánk.

Forrás: Csang Hi Nam/CoReLS

Az előrelépés lényeges hozadéka, hogy az új módszerrel – például a kvantum-elektrodinamika területén – akár réges-rég felállított elméletek kísérleti igazolása is lehetővé válhat. A technológia ugyanakkor az emberek számára kézzelfoghatóbb és fontosabb területeken is pozitív változásokat idézhet elő, hiszen akár az eddigieknél hatékonyabb rákterápiák kifejlesztését is megalapozhatja.