Rekord hőstabilitású anyagot állítottak elő
Akkumulátorokkal folytatott kísérletezgetéseik közben hoztak létre egy korábban nem tapasztalt hőstabilitású anyagot az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) kutatói. A tudósok a kutatás folyamán véletlenül derítettek fényt a szubsztancia bámulatos tulajdonságára.

Ezen új, szkandiumból, alumíniumból, volfrámból és oxigénből készült, zéró hőtágulású (ZTE) anyagnak a térfogata -269 és 1126 Celsius-fok közötti hőmérsékleten változatlan marad. Ilyen adottságot a mostanáig vizsgált anyagok egyikénél sem figyelt még meg a tudomány. A kombináció vegyjele az igencsak prózainak ható Sc1.5Al0.5W3O12, és a szélsőségesen szeszélyes termikus feltételek között zajló procedúrákban lenne legkézenfekvőbb felhasználni.

Példaként ide lehet sorolni az űrkutatás területét, ahol a járművek egyes alkatrészeinek az űrben rendkívüli hideget, fellövéskor vagy a légkörbe való visszatéréskor pedig extrém forróságot kell átvészelniük. Az új kombináció ugyanakkor az orvosi implantátumok alkotóelemeként is felettébb jótékony szolgálatot teljesíthet – bár ezek az eszközök koránt sincsenek kitéve ilyen szélsőséges hőingadozásnak, esetükben a legkisebb hőtágulás is kritikus problémát okozhat.

Forrás: YouTube

Melegedés hatására az anyagok térfogata azért szokott kitágulni, mert a „hőemelkedés” közben az atomjaik közötti kötések meghosszabbodnak. A Sc1.5Al0.5W3O12 esetében azonban más a helyzet, a tudósok megfigyelése alapján ugyanis ebben az anyagban egy rendkívül széles hőmérsékletspektrumon belül a kötések hossza és az atomok elrendezése csak minimális változásokon esik keresztül.