Rekordhosszú 3D-nyomtatású betonhíd épült Kínában
A sanghaji átjáró megalkotása ráadásul csak 450 órát vett igénybe.

A pekingi Csinghua Egyetem szakemberei Sanghajban megépítették a világ leghosszabb, 26 méteres, 3D-nyomtatású betonhídját. A gyalogosok számára felhúzott átjárót Kína legrégebbi hídjáról, a VI. század vége környékén épült, Hopej tartománybeli Anji hídról mintázták.

Az újonnan létrehozott sanghaji csúcsdöntő építmény megalkotása mindössze 450 órát (18,75 napot) vett igénybe, és csupán kétharmad annyiba került, mint egy hagyományos technikával létrehozott ugyanekkora szerkezet megvalósítása.

A hídtest 44, 90×90×150 deciméteres betonblokkból áll, a konstrukció oldalait 34-34 betonegységből illesztették össze. A hidat két robotkar elemről elemre haladva nyomtatta ki. Az építkezés megkezdése előtt még egy kisebb modellt is létrehoztak, hogy leteszteljék, vajon a végleges méretében el fogja-e bírni a gyalogosokat. Az építményben még különböző szenzorokat is elhelyeztek, hogy a struktúra erőnlétének alakulását nyomon lehessen követni.

Az utóbbi időben több hír is napvilágot látott additív gyártással készült betonhídak átadásáról, többek között 2017 októberében Hollandiából. Ez utóbbi építményt egymásra nyomtatott betonrétegekből hozták létre, a hossza azonban csupán kb. 8 méter. Egy másik hasonló szerkezetet egy, a spanyol fővárostól 15 kilométerre lévő kistelepülésen alakítottak ki, de ennek 12 méteres hossza sem közelíti meg a mostani nyomtatott hídét.