Rekord erősségű szupravezető mágnest hoztak létre
Bár a találmány mágneses mezejének maximális ereje csak 0,5 teslával múlja felül az előző rekordot, a siker jelentősége hatalmas.

Állításuk szerint a floridai National High Magnetic Field Laboratory (MagLab, magyarul kb. az Erős Mágneses Mezők Nemzeti Laboratóriuma) tudósai megteremtették a laboratóriumban valaha is létrehozott legerősebb állandó mágneses mezőt. Amint azt a Nature nevű folyóiratnak elküldött levelükben kifejtik, a mágnesük erőssége akár a 45,5 teslát is elérheti.

Összehasonlításképpen egy hűtőmágnes 5 mikroteslás, egy MRI készülék pedig általában 3 teslás.

Az elmúlt két évtizedben szintén a MagLab tartotta a rekordot egy 45 teslás állandó mágneses mezővel. A kutatók megfogalmazása szerint e régebbi szupermágnesek működéséhez „11,4 teslás, alacsony hőmérsékletű, szupravezető tekercsekbe burkolt, 31 megawattos, 33,6 teslás rezisztív mágnesre van szükség”.

Mivel azonban e szupravezetők néhány része instabil, az ilyen, szupererős mágneseknek is megvannak a maguk korlátai. Folyékony héliumba mártva azonban növelni lehet az erejüket. Ugyan a jelenlegi, 45,5 teslás csúcs csak 0,5 teslával kerekedik felül az elődjén, a folyékony héliumos megoldás új távlatokat nyit a területen. Ezen technikának köszönhetően például már a 60 tesla elérése sem számít irreális célkitűzésnek.