2015. február 17. 13:32
Rejtélyes dudor a Mars felszínén
2012-ben egy amatőr kutatócsapat váratlan kitüremkedést észlelt a vörös bolygó felszínén. A különös jelenségre azóta több profi csillagász próbált magyarázattal szolgálni, ám törekvéseik mindezidáig kudarcot vallottak.

2012. március 12-én a Baszkföldi Egyetem amatőr asztronómusai figyeltek fel a Mars felszínén kidomborodó méretes, fellegszerű tüneményre. A kissé elmosódó domborulat idővel egyre kirívóbbá vált, majd pedig ismét elhalványult, hogy aztán áprilisban újult erővel táruljon a lelkes kutatók szeme elé.

A jelenség többek között méreteivel (500-1000 km széles, 200-250 km magas) ejtette zavarba a megfigyelőket, amelyek még a legvalószínűbb magyarázatokat is többé-kevésbé elvethetővé tették. Megoldásként egyébként a porfelhő, a (vízből vagy szén-dioxidból keletkezett) jégfelhő, illetve a sarkifény-játék lehetősége merült fel a kutatókban.

Az amatőr tudósok először a számos hullámhosszon megörökített képek alapján a fenomén fényvisszaverő-képességét vizsgálták, amely a jégfelhőt a „porból verbuválódott társánál” valószínűbbé tette. A jégfelhő kialakulásának esélyét (legyen bár szó vízről vagy szén-dioxidról) ugyanakkor a felszínen uralkodó hőmérsékleti viszonyok gátolták (túl meleg volt rajta).

A Mars felületének érintett részén (melynek neve egyébként Terra Cimmeria) tapasztalható némi anomália a mágneses térben, amely képes kölcsönhatásba lépni a napszél töltött részecskéivel. A Terra Cimmeria felett ezért a sarki fény meglehetősen gyakori jelenség, az újonnan felfedezett fellegszerű képződmény az aktuális naptevékenység „tükrében” azonban túl fényes volt ahhoz, hogy „aurorára” utaljon.

Bárminek is bizonyul a későbbiekben a Mars felszínén kialakult, különleges objektum, a profi csillagászat tanácstalansága jól szemlélteti, mily keveset is tudunk még a minket körülölelő világegyetemről.