hirdetés
hirdetés

Történelem

Rejtélyek kelyhe

Római üvegkehely lehet a kulcs olyan szuperérzékeny technológia kidolgozásához, amely betegségek diagnózisában vagy terroristák megfékezésében segíthet.

hirdetés

A Kr. u. 4. században készült úgynevezett Lükurgosz-kelyhen, amelyet ma a British Museum őriz, Lükurgosz, trák király látható. A kehely különlegessége, hogy ha elölről éri a fény, jádezölden csillog, ám ha hátulról, vérvörös fényű lesz. A kutatók évtizedeken át keresték a kehely titkát, de csak 1990-ben sikerült megfejteni, amikor apró darabok mikroszkopikus elemzését elvégezve kiderült, hogy a római ötvösök voltak a nanotechnológia első mesterei: az üvegbe 50 nanométer átmérőjű ezüst- és aranyrészecskéket kevertek.

A keverék pontos összetétele és a csodálatos végeredmény arra vall, a római mesterek nagyon is tudatában voltak annak, hogy mit csinálnak – mondta el Ian Freestone, a University College London munkatársa a Smithsonian magazinnak. Amikor az arany és ezüst elektronszerkezete kölcsönhatásba kerül fényfotonokkal, változik a szín aszerint, hogy a megfigyelő honnan nézi. Gang Logan Liu, az Illinois Egyetem mérnöke a Smithsonian magazinnak elmondta, a rómaiak tudását napjainkban is sikeresen lehetne használni. Ezért teszteket végeztek módszerükkel.

Könnyen felismerhetően változtak a színek a különböző oldatokra (Illinois Egyetem)
Könnyen felismerhetően változtak a színek a különböző oldatokra (Illinois Egyetem)

Minthogy azonban nem tölthettek folyadékot a római kehelybe, több millió apró lyukat ütöttek egy postai bélyegméretű műanyaglapba és arra permeteztek arany-, valamint ezüstnanorészecskéket. Amikor víz-, olaj-, cukor-, sóoldat került a lyukakba, a színük könnyen megkülönböztethetően változott: a vízre például zöld, az olajra vörös lett.

A prototípus például százszor érzékenyebben reagált a sóoldat mennyiségének változására, mint a jelenleg forgalomban lévő, hasonló elven működő technológiák. Liu szerint ki lehet fejleszteni olyan kézben hordozható eszközt, amely képes nyál- vagy vizeletmintából rögtön kimutatni kórokozó jelenlétét, vagy rögtön kimutatja, ha terroristák veszélyes folyadékot akarnak felvinni repülőgépre. 

Karosszékben
A Dionüszosz ellen elkövetett gaztette miatt szőlőindákba gabalyodó Lükurgosz királyt ábrázoló, 16,5x13,2 cm-es kelyhet Alexandriában vagy Rómában készíthették 290 és 325 között. Rendkívül jó állapota arra vall, hogy sohasem került földbe, hanem templomok kincstárában vészelte át az évszázadokat. Mindenesetre évszázadokra elfelejtődött, mígnem 1845-ben egy francia író feljegyezte, hogy M. Dubois-nál látta, majd nem sokkal ezután a Rothschild-család tulajdonába került. 1858-ban Victor Rothschild eladta a British Museumnak. A kiállításon általában hátulról megvilágítva látható.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés