hero
Recesszió fenyegeti Európa vezető gazdaságát?
A német GDP január és március között 1,7, míg április és június között már csak fél százalékkal haladta meg a megelőző év azonos időszakáét.

Az első negyedévi fél és a második negyedévi 0,3 százalékos növekedést követően az év második felére recessziót, ezen belül a harmadik negyedévre 0,1, az év utolsó három hónapjára pedig a német bruttó hazai termék újabb, 0,2 százalékos visszaesését valószínűsíti szeptember elején nyilvánosságra hozott előrejelzésében az OECD. A német GDP január és március között 1,7, míg április és június között már csak fél százalékkal haladta meg a megelőző év azonos időszakáét.

Az OECD előrejelzése szerint a német GDP az idén csupán 0,8 százalékkal haladná meg a múlt évit, szemben a tavasszal feltételezett 1,2 százalékos növekedési dinamikával. Tény, hogy a közelmúlt időszak tényadatai igen mérsékelt derűlátásra sarkallják az előrejelzések készítésével foglalkozó műhelyeket.

A német gazdaság számára az OECD által megfogalmazott növekedési várakozások még így is jóval magasabbak más, az euró-övezethez tartozó országok várható fejlődési üteménél: Franciaország esetében az éves várható növekedési ütem nagyságát a tavaszi 0,6 százalékos előrejelzéssel szemben 0,1 százalékra mérsékelték a fejlett ipari országok gazdasági együttműködési szervezetének szakértői, Olaszország esetében pedig 2,4 százalékos visszaesést valószínűsítenek, ami 0,7 százalékkal kedvezőtlenebb a fél évvel korábban jelzettnél.

Pier Carlo Padoan, az OECD vezető közgazdásza szerint megszűnik a német gazdaságnak az év első felében tapasztalt, az európai fejlődésre gyakorolt húzó szerepe, sőt az euró-övezet továbbra is „a válság epicentruma”, „a globális konjunktúra fékező ereje marad”. „A globális gazdaság veszít lendületéből, mert Európa fontos országai recesszióba csúsznak, aminek világméretű a kihatása”, idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung az OECD-nek a G7-országok gazdasági kilátásairól szóló előrejelzését. Élénkülésre pedig csak akkor lehet számítani, ha a valutaövezet országai megoldják a bankszektorral, a költségvetéssel és a versenyképességgel kapcsolatos problémáikat, megjegyezve, hogy „az adósságválság már fékezi a német gazdaságot”.

Nem mindenki pesszimista

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet jóval derűlátóbb. Klaus Wohlrabe, az intézet szakértője a Német Mérnöki Szövetség (VDI) lapjának adott nyilatkozatában tagadta, hogy Németországot recesszió fenyegetné, mert – mint fogalmazott - az ún. „küszöbországokba irányuló export stabilitása ellensúlyozni képes a mindenek előtt a dél-európai országokban elszenvedett exportkiesést”.

Az ipari kilátások ágazatonként eltérőek: a gép- és berendezés-gyártók körében a rendelésállomány kilenc egymást követő hónapban folyamatosan csökkent, a VDMA továbbra is abban bízik, hogy az ágazat idei éves termelése 2 százalékkal meg fogja haladni az egy évvel korábbit, ami – ha összejön – az exportban elért forgalombővülésnek lesz köszönhető. Jóval kedvezőtlenebbek a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok kilátásai: a szakszervezetekhez közeli Hans Böckler alapítvány gazdasági és társadalomtudományi intézete a fogyasztási cikkek európai értékesítési esélyeivel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy 2012-ben az EU 27 tagországából 16-ban csökkennek a reálbérek.

A Szövetségi Gazdasági és Technológiai Minisztérium (BMWi) szeptemberi havi jelentésében nem számszerűsítette a tárca aktuális, a gazdasági fejlődés ütemével kapcsolatos várakozását, de a jelentésben leírtak alapján vélelmezhető, hogy a német gazdasági kormányzat továbbra is tartja magát korábbi, 0,7 százalékos éves növekedési előrejelzéséhez. „A német gazdaság robusztusnak és ellenállónak mutatkozik. A nehéz világgazdasági környezet és az euró-övezetben tapasztalható recesszív tendenciák ellenére tovább növekszik, bár érezhetően lassúbb dinamikával” – olvasható az anyag bevezetőjében.

Az ipari rendelésállomány, a termelés és az értékesítés legfrissebb, júliusi adatai ismeretében több vezető gazdaságkutató intézet mérsékelte korábbi, a szövetségi kormánynál kétségkívül jóval derűlátóbb növekedési előrejelzését. Az IWH hallei gazdaságkutató intézet az euró-övezeti válságra és a világgazdaság lendületvesztésére hivatkozva ez évre szóló, 1,3 százalékos tavaszi növekedési előrejelzését 0,8 százalékra mérsékelte. Figyelemre méltó, hogy a fontosabb kutatói műhelyek el kezdték jövő évi előrejelzéseik revízióját: az IWH 2,2 százalékról 1,3, míg az RWI esseni intézet 2 százalékról 1 százalékra mérsékelte a német gazdaság jövő évi teljesítményére vonatkozó korábbi prognózisát.

A számszerű tények
• májusban az ipari rendelésállomány 0,8 százalékkal meghaladta az áprilisit, júniusban a májusihoz képest 1,6 százalékkal csökkent, majd júliusban a júniusihoz képest fél százalékkal ismét növekedett; 
• az ipari termelés a tavasz és a nyár fordulóján folyamatosan csökkent: májusban 0,6, júniusban 0,3, júliusban 1,8 százalékkal elmaradt az előző havitól;
• míg az export az előző havival összehasonlítva júniusban 1,4 százalékkal csökkent, júliusban azonban fél százalékkal növekedett.   
 
A múlt év azonos időszakával összehasonlítva nem kevésbé vegyes a kép: 
 
• az ipari vállalatokhoz beérkező rendelések májusban 5,2, júniusban 7,6, júliusban pedig 4,5 százalékkal, ezen belül az exportrendeléseké – a májusi 1,9 százalékos növekedés után – júniusban 9,4, míg júliusban 3,0 százalékkal elmaradtak a múlt év azonos havitól; 
• az ipari termelésnél – ugyancsak a múlt év azonos hónapjához képest – májusban 0,6, júniusban 0,3, míg júliusban 1,8 százalékos visszaesést regisztráltak. 
• A magán- és az állami fogyasztás mind az első, mind a második negyedévben meghaladta a múlt év azonos időszakit, 
• a gépi- és építési beruházások második negyedévi volumene ugyanakkor 3,1, illetve 1,2 százalékkal csökkent a múlt év április és június közöttihez képest; míg
• az exportdinamika továbbra is tiszteletet parancsoló: júniusban 7,5, júliusban pedig 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, (bár 2-4 százalékponttal elmaradt a tavalyi egész évi, 11,4 százalékos dinamikától).