Reaktormag-nyomtatás
Additív gyártással állítanak elő nukleáris reaktormagot az amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumának (ORNL) kutatói.

A Transformational Challenge Reactor Demonstration Program többek között az ORNL által a gyártás, az anyagtudomány, a nukleáris tudomány, a nagy teljesítményű számítástechnika és az adatelemzés területén elért vívmányokra támaszkodik.

A laboratórium az első additív gyártással létrehozott atomreaktort 2023-ban tervezi beüzemelni.

A későbbi költséghatékony üzemelés érdekében a Transformational Challenge Reactor (TCR) nevű objektum megépítésekor újfajta anyagokat, illetve integrált érzékelőket és vezérlőket fognak felhasználni. A gyártási procedúrát korszerű ellenőrző technológiákkal fogják szakadatlanul figyelemmel kísérni. A monitoring által szolgáltatott élő adatfolyam mesterséges intelligencia alkalmazása mellett lehetővé teszi a kinyomtatott anyag minősítését és a teljesítményelemzést is.

A 3D-nyomtatott nukleáris reaktor megvalósítása részeként a fejlesztők egy digitális platformot is létre fognak hozni, hogy a reaktormag-nyomtatás csínyját-bínyját az ipari szereplők is elsajátíthassák.