hirdetés
hirdetés

ARDS

Rapid tüdőbetegség-felismerés gázkromatográfiával

Az akut respirációs distressz-szindrómát seperc alatt felismerő szerkezetet találtak fel Michiganben.

hirdetés

Az akut respirációs distressz-szindróma (ARDS) gyors és pontos felismerésére alkalmas, kicsi és hordozható gázkromatográfiás rendszert fejlesztettek ki a Michigani Egyetem tudósai.

Az eszköz egy mechanikus ventilátor kilégzési portjához csatlakoztatott csövön keresztül először leheletmintát vesz a pácienstől, majd pedig csaknem száz illékony szerves vegyület jelenlétét ellenőrzi a mintában. Ezek a biomarkerek az ARDS jelenlétéről, illetve rosszabb esetben a betegség előrehaladottságának fokáról is tájékoztatást nyújthatnak. A tapasztalatok szerint a találmány alkalmazásával alig fél óra alatt csaknem 90 százalékos pontossággal lehet felállítani a diagnózist. Ha a betegség kialakult, a kezelés alatt a terápia hatékonyságát folyamatosan ellenőrizni lehet a szerkezettel.

Fotó: Robert Coelius/Michigan Engineering, Communications and Marketing

Az ARDS tüdőgyulladás, szepszis, sérülés vagy ezek kombinációja által okozott súlyos légzési elégtelenség. Csak az Egyesült Államokban évente nagyjából 200 000 ilyen megbetegedést regisztrálnak, amelyből végül 74 000 halállal végződik.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Xinhuanet)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés