Rádiójelek segítségével kukkanthatunk be a falak mögé
Az MIT kutatóinak eszköze visszaverődő Wi-Fi jelekkel „tapogatja ki”a számunkra éppen takarásban levő objektumokat.

Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laborjának (CSAIL) kutatói új módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével a falakon is átláthatnak a technika felhasználói. Az új megoldás neve RF-Capture, és a tudósok már 2013 óta fáradoznak a kifejlesztésén.

Az RF-Capture így működik: az apparátus egy vezeték nélküli adókészüléket tartalmaz, amely rádiójelet bocsát ki magából. Ezután az eszköz vevőkészüléke „elfogja” az eltakart testről visszaverődő jeleket. Az adatok birtokában ezt követően egy algoritmus képes meghatározni a másik oldalon található test sziluettjét. A szerkezet emellett (90 százalékos pontossággal) akár 15 embert is meg tud különböztetni, illetve képes lekövetni a mozgásukat és a testtartásukat is.

Természetesen nem ez az első módszer, amellyel kipuhatolhatjuk a számunkra láthatatlan tárgyakat. A Washingtoni Egyetem tudósai a Microsofttal karöltve fejlesztették ki a hiperspektrális képalkotást alkalmazó HyperCamet. A készülék rádióhullámok helyett a látható fény és a közeli infravörös fény segítségével képes bekukucskálni a különböző felületek mögé. Az élelmiszer-biztonság területén a termékek szennyezettségének meghatározásához például már használják is ezt a technológiát.

2014-ben emellett a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i campusán a szakemberek olyan mentőrobotokat építettek, amelyek párban dolgozva vezeték nélküli jelek közvetítésére és fogadására is alkalmasak voltak, amivel meg tudták határozni, hogy tartózkodnak-e emberek az éppen vizsgált épületekben.

Az RF-Capture-t ismertető tanulmány vezető szerzője, Fadel Abib szerint számos területen fel lehet használni az eljárást. Például az idős embereknél elősegítheti az esések megakadályozását, de a módszer az okos otthonokba és a játékokba integrálva szintén praktikusnak ígérkezik.

Íme, a technológiát bemutató videó: