Radikálisan meghosszabbodhat a drónok repülési ideje
A Kaliforniai Egyetem kutatói által kiötlött akkumulátor-utántöltési technológia zseniális.

A drónok számos alkalmazási területen rendkívül hasznosak lehetnek, van azonban egy kisebb hiányosságuk, méghozzá az, hogy nem tudnak sokáig repülni. Az akkumulátorukba diktált energia mennyisége hamar elapad.

A Kaliforniai Egyetem kutatói most kiötlöttek egy elmés rendszert, amely később tulajdonképpen akár fel is számolhatja a nehézséget. A tudósok feltalálták a repülő akkumulátorokat.

A koncepció tulajdonképpen végtelenül egyszerű. Képzeljünk csak magunk elé egy négy rotorral közlekedő drónt! Amikor a szerkezet eleméből már csaknem kifogyott a hajtóanyag, a felhasználó egy teli akkumulátorral felszerelt, kisebb drónt felküld a levegőbe, majd pedig ennek az akkumulátorát a legyengülőben levő szerkezetéhez csatlakoztatja.


A kapcsolódás úgy történik meg, hogy a kisebb szerkezet pontosan 30 centiméterrel a nagy drón fölé repül, és lassú ereszkedésbe kezd. Amikor a nagy drónt 3 centiméterre megközelíti, elereszti magát, és az előbbi dokkoló tálcájába huppan. A tálcába ágyazott villamos érintkezők teszik lehetővé, hogy az illeszkedés tűpontos legyen. A találkozás után az „áramkörök egyesülnek”, és a nagy testvér szépen megszívja magát energiával. Így felfrissülve már semmi nem akadályozza meg teendője folytatásában. Az „adományozó” a saját külön kialakított elemétől mozgatva tér vissza a szárazföldre.

A technológia használata többek között a megszakítatlan megfigyelést vagy felügyeletet igénylő szituációkban bizonyulhat fokozottan célszerűnek.