hirdetés
hirdetés

Építőipari digitalizáció

Proptech megoldások koronavírus után

A koronavírus nyomán felértékelődnek az innovatív ingatlanüzemeltetési megoldások, melyekkel növelni lehet a hatékonyságot, és biztonságosabbá tenni az épületeket. Összeállításunkban sorra vesszük az ingatlanfejlesztőknek, üzemeltetőknek, illetve bérlőknek kínált legfontosabb proptech megoldásokat.

hirdetés

„Az irodapiacon egyre több technológiát kell beletenni egy épületbe, amelynek egy része a hatékony üzemeltetést, más része a felhasználói élményt szolgálja” – mondta lapunknak Geng Szabolcs, az Ericsson Magyarország ingatlangazdálkodási és létesítménymenedzsment igazgatója. A szakember szerint nálunk 2000-től figyelhető meg a csökkenő irodahelyek nemzetközi trendje, azaz, hogy egyre kisebb az egy dolgozóra jutó négyzetméterszám. Ha jelenleg egy újépítésű irodában 12 négyzetméternyi terület jut egy főre, az kifejezetten jónak számít a well-being szempontjából. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a munkahelyek kellemesebbé, élhetőbbé, ha úgy tetszik, hatékonyabbá válnak a változatos, nagy alapterületű, nyitott, természetes fénnyel ellátott irodaszinteknek köszönhetően, melyeket csapatszobák, kollaborációs zónák, tárgyalók és telefonfülkék szegmentálnak. „Egy modern iroda ma már nemcsak munkahely, hanem maga a vállalati kultúra” – mondta.
A nagyvállalatok felismerték, hogy a hatékony működéshez technológiát és hatékony munkakörnyezetet kell biztosítaniuk. Vagyis az épülettulajdonosok felhasználói elégedettséget és hatékonyságot, az üzemeltetők üzembiztonságot és átláthatóságot, a felhasználók (dolgozók) magas komfortszintet és környezettudatosságot szeretnének. Mindez komoly keresletet generált a digitalizációval, energiamenedzsmenttel, távfelügyelettel foglalkozó cégek proptech megoldásaira az ingatlanszektorban. Nem véletlen, hogy a néhány éve épült, illetve építés alatt álló budapesti irodaházak európai mércével mérve is csúcstechnológiát alkalmaznak a tervezéstől a kivitelezésen át az üzemeltetésig.

Geng Szabolcs, az Ericsson Magyarország ingatlangazdálkodási és létesítménymenedzsment igazgatója
Geng Szabolcs, az Ericsson Magyarország ingatlangazdálkodási és létesítménymenedzsment igazgatója

Testreszabott irodák

Noha az építőipar digitalizációja több éve forró téma, szakértők szerint a koronavírus felgyorsíthatja az e téren amúgy elmaradásban lévő hazai építőipar digitális fejlődését. A vírus nyomán megjelent például a beléptetési rendszerek fejlesztése (testhőmérséklet mérő rendszer kiépítése), a légkezelő berendezések és a liftek átprogramozása vagy a munkaállomások egymástól távolabb telepítése. Speciális épületekben a nagyobb fertőtlenítés válik fontosabbá, így például a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján a napokban állt munkába a dán UVD Robots ApS, amely UV-C fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét.
Racsek Dániel, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldásokkal foglalkozó Schneider Electric EcoStruxure üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója szerint, az igény az energiatudatos épületekre több éve komolyan foglalkoztatja a piacot. A kihívást most a digitalizáció és az ezzel járó hatalmas adatmennyiség feldolgozása, illetve az egymással összehangolt, komplex rendszerek kezelése jelenti. „Ma már a technológia nem szab határt annak, hogy egy intelligens épület mire képes” - mondta Racsek Dániel, aki szerint a nagyvállalatok is felismerték, hogy a dolgozói és a vevői elégedettség komolyan befolyásolja a cég megítélését és üzleti eredményeit. A vállalatoknak emellett a hatékony működésre is fókuszálniuk kell, amit viszont csak egy rugalmas, de komplex rendszer tud biztosítani.

Schneider Electric EcoStruxure üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója
Schneider Electric EcoStruxure üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója

Szállodai bejelentkezés mobillal

Az új épületüzemeltetési vagy épületautomatikai megoldások a szállodáknál jelennek meg leggyorsabban, ezért érdemes megvizsgálni, hogy ott hogyan használják ezeket a rendszereket. A szállodáknál az egyik legfontosabb szempont az adatok strukturált monitorozása és a szobák egységes vezérlése - mondta Racsek Dániel. Egy-egy rendszerrel egyszerűen felügyelhetővé válik a szobák kihasználtsága, energiafogyasztása, a vendég jelenléte a szobában, a szobatermosztátok, a világítás és az árnyékolók állapota. Illetve az ajtók és ablakok helyzete, a hőmérséklet és páratartalom adatok, vízbetörés riasztás, takarítási igény vagy a "ne zavarjanak" funkció.
„Ma már az sem extra, hogy a vendég a wifin keresztül testre szabja a szobáját, és ha egy másik szállodába megy a hotelláncon belül, akkor automatikusan beállítódnak az igényei” – tette hozzá Racsek Dániel. Például rózsaszín megvilágítású falak fogadják, kedvenc zenéje csendül fel a hangszórókból, de beállíthatja a páratartalmat, a fűtés-hűtést is. A vendéget érkezéskor a szoba alapállapotban fogadja, távozása után pedig energiatakarékos, alvó állapotba kerül: lehúzza a redőnyöket, csökkenti a hőmérsékletet, amivel akár 25-30 százaléknyi energiapazarlás is elkerülhető. Racsek Dániel szerint néhány év múlva a vendégek elvárják a szállodáktól ezeket a kényelmi funkciókat, és hálózatba kötött mesterséges intelligencia fogja értékelni az épület adatait. Hiszen minél több az adat, annál nagyobb a kihívás, hogy az üzemeltető átlássa a lehetséges hibákat. A Schneider AI-alapú szolgáltatása például egy hotelépület adatait vizsgálva keresi az összeférhetetlenségeket, így segít megelőzni a lehetséges üzemi hibákat.

Real time applikációk

Két éve adták át az Ericsson új, magyarországi székházát a Duna-parton az Infopark szomszédságában. A 24 ezer négyzetméteres, LEED Gold minősítésű épületben működik a svéd digitális vállalat kutatás-fejlesztési részlege, ahol már 1800 fő dolgozik. Az épület az Ericsson igényeire szabott built-to-suit fejlesztés, amelyet a Wing hosszú távra bérbe adott a svéd vállalatnak.  „Az alkalmazottak 80 százaléka dedikált munkaállomásnál kapott helyet, míg 20 százalékuk ún. free seating keretében dolgozhat. Még a vezérigazgató sem rendelkezik sajátirodával, hanem az egyterű irodarészben foglal helyet”- mondta Geng Szabolcs. Összesen százötven kisebb-nagyobb tárgyaló áll a dolgozók rendelkezésére, amelyek egy része nem foglalásos alapon működik, így ha spontán megbeszélésre kerülne sor, akkor is igénybe lehet venni üres szobákat. A vállalatnál a munkahelyi csapatok zónákba vannak sorolva a scrum munkamódszerek miatt. Vagyis egy-egy projekt résztvevői összegyűlhetnek külön szobákban, de ugyanígy a nyitott kollaborációs terekben is dolgozhatnak.
A vállalat saját fejlesztésű alkalmazással monitorozza az épület kihasználtságát, ami a koronavírus utáni visszatérésben is segít. Például limitálni tudják, hányan jöjjenek be az irodába, vagyis, hogy az adott szinten mennyi elérhető munkaállomás van a kötelező két méter betartásával. Az alkalmazás online real time tárgyalófoglalásra, az ebédlői sor figyelésére, illetve a garázshelyek kiosztására is képes. Geng Szabolcs szerint az applikáció maradéktalanul betartja az adatvédelmi előírásokat, hiszen nem azt nézi, hogy ki van bent az irodában, hanem hogy mennyi asztal és szék foglalt.

Az Ericson új irodaházának belső tere
Az Ericson új irodaházának belső tere

Jön a Big Data, IoT az üzemeltetésben

Jakub Zagórski, a Skanska közép-kelet-európai kereskedelmi fejlesztési üzletágának digitális stratégiai igazgatója szerint bérlőik és ügyfeleik nagyra értékelik a bérbeadási folyamatokat támogató digitalizált platformjaikat, valamint fit-out költségbecslésre is képes virtuális tértervező alkalmazásaikat. Szerepük tovább növekszik a járvány miatt kialakult helyzetben, ugyanakkor arra is számítanak, hogy a technológia kiemelten fontos lesz a biztonságos együttműködések támogatásában, amely a személyes kontaktusok csökkentését teszi lehetővé. A Skanska ingatlanfejlesztő legújabb magyarországi projektjénél, a Váci úti irodafolyosón található Nordic Light Trio irodaházban is a legmodernebb technológiát használják majd. Saját fejlesztésű rendszerük biztosítja a felhasználók számára, hogy hagyományos belépőkártyák helyett okostelefonjaikat használva mozogjanak majd az épületben. Lehetővé teszi azt is, hogy a vendégek számára virtuális belépőt állítsanak ki.
„Amint mindannyiunknak lesz hozzáférése digitalizált adatokhoz, képesek leszünk az üzletág hatékonysági szintjét mérni, ezeket az adatokat elemezni és végül a teljes szervezeten belül javítani a folyamatokon. A Skanska a Microsofttal együtt azon dolgozik, hogy a rendszer képességeit kiterjessze a BigData, az IoT, illetve az MS Azure felhőre vonatkozóan is, amely mérföldkő az adatelemzés területén a mesterséges intelligencia használata felé” – mondta Zagórski. A Skanska célja, hogy olyan irodaépületeket fejlesszen, amelyek annyi energiát állítanak elő, mint amennyit felhasználnak. Erre a célra tudják hasznosítani az épületüzemeltetési rendszerüket, mely segít optimalizálni az épületek életciklusát. További céljuk, hogy 2045-re csoportszinten zéróra redukálják a szén-dioxid-kibocsátást. A digitális megoldások alkalmazása ebben a folyamatban jelentősen csökkenti a cél eléréséhez szükséges időt, tette hozzá Zagórski.

Jakub Zagórski, a Skanska közép-kelet-európai kereskedelmi fejlesztési üzletágának digitális stratégiai igazgatója
Jakub Zagórski, a Skanska közép-kelet-európai kereskedelmi fejlesztési üzletágának digitális stratégiai igazgatója

BIM: nagy lépés a digitális épületek felé
A BIM módszertan olyan technológiák, folyamatok és irányelvek összessége, melyek lehetővé teszik egy építmény létrehozásában és üzemeltetésében érdekelt szereplők virtuális térben történő együttműködését. A klasszikus 3D-modellezésen túl, magában foglalja a modellben tárolt leíró adatok (metaadatok) kezelését is, melyeknek köszönhetően a modellelemek egyedileg azonosíthatók, rendszerezhetők és listázhatók. A BIM mindegyik üzleti területre hatást gyakorol az építőiparban, mert javítja a biztonságos tervezést, illetve kiküszöböli a hiányosságokat az építkezési szakaszban.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.)

Ember Zoltán
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés