Pörögve szálló, több célú mikrochipek
Egy hangyánál is jóval kisebb szárnyas mikrochipet hoztak létre a Northwestern Egyetem tudósai. A kutatók nemes egyszerűséggel az eddigi legapróbb ember alkotta repülő szerkezetként hivatkoznak a találmányukra. A parányi eszköz állítólag a betegségek terjedésének, illetve a légszennyezés alakulásának nyomon követésére például kiválóan alkalmazható lehet.

A repülő mikrochipet úgy alkották meg, hogy elsősorban a levegő mozgásának szeszélyeire hagyatkozva tudja megváltoztatni a helyét. A szerkezet kialakítását a nyárfáéihoz hasonló magok ihlették, amelyek felépítésük miatt csak lassan és helikopterként pörögve hullanak a talaj felé, és még a legkisebb fuvallat is könnyen magával ragadja őket. A növényfajok számára ez a rendszer azért előnyös, mert megkönnyíti a térhódításukat. A Northwestern University csapata mindamellett azt állítja, hogy a saját fejlesztésük a magoknál kisebb, és stabilabb pályán mozog, illetve alacsonyabb végsebességgel közlekedik a levegőben.

Az új eszköz pontosan akkora, hogy még éppen ne tudjon kibújni az aerodinamika törvényei alól, amelyek egy bizonyos mérettartomány alatt már érvényüket vesztik. Szerencsés körülmény, hogy kicsiny terjedelme ellenére a virágalakú lapka némi elektronikát, illetve áramforrásokat és érzékelőket azért elbír a fedélzetén. A megfelelő szenzorok alkalmazása mellett akár a levegő savtartalmának fokára, a vizsgált víz minőségére, illetve a napsugárzás szintjére vonatkozó méréseket is el lehetne végezni az egységgel. Az egymással vagy például okostelefonokkal folytatott kommunikációhoz természetesen antennák is integrálhatók a rendszerbe.

Forrás: Northwestern Egyetem

„Nem hosszú távú megfigyeléseket végző eszközként gondolunk ezekre az elemekre, inkább egy meghatározott, véges időtartamú igény kiszolgálását célzó, ideiglenes szerkezetként tekintünk rájuk – mondta a projektet vezető professzor, John A. Rogers.

Az aktuális elképzelések szerint a mikrochipek nagyjából egy hónapos munka után lemerülnének, majd pedig gond nélkül és gyorsan lebomlanának a természetben.