Haptikus visszajelzés kizárólag az érintés helyén
Bár mára már a legtöbb okostelefon kijelzője rendelkezik a rezgő visszacsatolás képességével, amikor a mechanizmus aktiválódik, a teljes képernyő el kezd bizseregni, ami jelentősen leszűkíti a koncepcióban rejlő lehetőségeket.

Egy új, LED-eket használó design szerencsére immár lehetővé teszi, hogy az ilyen képernyők ténylegesen csak az érintés helyén kezdjenek el vibrálni, ami további felhasználási opciók széles tárháza előtt nyithatja meg az utat.

A hagyományos okostelefonokban és tabletekben a rezgés forrása egy kicsiny motor. Ez a szerkezet a hívások vagy sms-ek beérkezésének jelzésére kiválóan alkalmas. A kialakítás hátulütője, hogy ilyenkor a kijelző teljes egészében mozgásba lendül, és a vibrációt nem lehet a képernyő kisebb szegmenseire redukálni.

Úgy tűnik, dél-koreai tudósoknak egy alacsony teljesítményű, közel-infravörös LED-ekből álló hálózat és egy érintőkijelző-fólia kombinálásával most sikerült felülemelkedniük ezen a nehézségen.

Forrás: Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI)

A film egy olyan polimerrel van bevonva, amely az elnyelt fényenergiát hőenergiává konvertálja, majd pedig a hő hatására ciklikusan kiterül és összerándul. Amikor egy adott területen egy meghatározott LED gyorsan villogni kezd, a hőingadozás eredményeként csakis a lámpa feletti terület kezd el vibrálni a filmen.

A tudósok szerint, további fejlesztések után a koncepciót egyebek mellett a vak emberek számára kialakított, változékony Braille-kijelzőkben hasznosíthatnák, illetve olyan képek megjelenítéséhez is alkalmazni lehetne, amelyeken a láttatott anyagok akár érintéssel is megkülönböztethetőek egymástól.