Pislogás hatására ki-bezoomoló kontaktlencse
A szemgolyó elülső és hátulsó része közötti elektromos potenciál megváltoztatásával lehet működésbe hozni.

Kémfilmeket idéző kontaktlencsét alkotott egy kaliforniai tudóscsapat. A kellék különleges képessége, hogy pislogás hatására tudja kinagyítani vagy lekicsinyíteni a rajta keresztül befogadott képet.

A kutatók rájöttek, hogy „elzárása” után az emberi szemgolyó elülső és hátulsó része közötti elektromos potenciál megváltozik. Ezt a fizikai jelenséget lehet a különleges kontaktlencse működtetéséhez felhasználni.

A „biomimetikus lágy lencse” lényegében egy sós vízzel teli tasak. Maga a tok olyan polimerekből készül, amelyek a feszültségtől függően a lencsét domborúbbá vagy homorúbbá teszik, és így a felhasználó által érzékelt képet lekicsinyítik vagy kinagyítják.


A szakemberek úgy programozták be a lencsét, hogy kettő pislogás hatására nagyítsa fel, vagy kicsinyítse le a képet. A fejlesztők szerint a találmányt a jövőben különböző robotok vagy egyéb gépek irányítására akár fogyatékkal élő emberek is felhasználhatnák. Shengqiang Cai, a technológiát ismertető tanulmány társszerzője szerint sok világtalan ember szemmozgatásra azért képes, és így a látószervük alkalmas az elektro-okulografikus jelek létrehozására.