hirdetés
hirdetés

Történelem

Pilátus saját fiára cserélte volna Jézust

Egy most megfejtett 1200 éves kopt szöveg Jézus keresztre feszítésének történetét beszéli el – különös szemszögből.

hirdetés

A kopt nyelven írt kézirat szerint Poncius Pilátus, aki Jézust kereszthalálra ítélte, a kivégzés előtti estén Jézussal vacsorázott és felajánlotta neki, hogy saját fiát áldozza fel helyette. A szöveg szerzője azt is tudni véli, hogy Júdás azért azonosította csókkal Jézust a letartóztatására érkezőknek, mert Jézus képes volt alakját megváltoztatni. Az utolsó vacsora pedig kedden és nem csütörtökön volt.

A kézirat egyik lapja
A kézirat egyik lapja
A szöveg nem bizonyítja, hogy a leírtak valóban megtörténtek, de azt jelzi, hogy a keletkezése idején éltek emberek, akik úgy hitték, hogy Jézus ilyen körülmények között halt meg – mondta el a LiveScience-nek Roelof van den Broek, a holland Utrecht Egyetem munkatársa, aki szövegfordítását Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ című könyvben publikálta. Van den Broek azt is hozzátette, hogy a Pilátussal kapcsolatos apokrif történetek régóta ismertek, de soha nem hallott olyanról, amely szerint Pilátus a saját fiát ajánlotta volna fel Jézus helyett.

A szövegben azt írja, „…Jézus megáldotta Pilátust és egész háznépét”. Később Pilátus azt mondta Jézusnak, "…íme, eljött az ékszaka… és amikor eljön a reggel és vádolnak majd miattad, nekik adom egyetlen fiam, és helyetted őt ölhetik meg". Erre Jézus azt felelte: "Pilátus, méltónak bizonyultál a kegyelemre, mert jó szándékot mutattál irányomban". És azt is megmutatta Pilátusnak, hogy megmenekülhet, ha úgy dönt [mármint maga Jézus]. "És Pilátus ekkor Jézusra nézett, aki, íme, testetlenné vált, és hosszú időn át nem látta…”. Ezen az éjszakán – a szöveg szerint - Pilátusnak és feleségének látomása volt, egy sast (itt Jézust jelképezi) láttak megölni.

Júdás csókja (Giotto)
Júdás csókja (Giotto festménye)
A kopt és etióp egyházban Pilátust – és különösen feleségét - szentnek tekintették, ez magyarázza, hogy a szöveg kedvező képet fest Pilátusról – mondta el van den Broek a LiveScience-nek. A bibliában Júdás pénzért elárulja Jézust egy csókkal jelezve személyét. Az egyiptomi szöveg kifejezetten azzal magyarázza a júdási csókot, hogy Jézus képes volt megváltoztatni alakját. "Akkor a zsidók megkérdezték Júdást: hogyan fogjuk felismerni, ha nincs egyetlen alakja, megjelenése változó. Olykor pirospozsgás, olykor sápadt, olykor vörös, olykor búza színű, olykor olyan sápadt, mint egy aszkéta, olykor fiatal, olykor öreg...". Ezért Júdás csókkal jelezte a letartóztatóknak, kiről van szó.

A szöveget Jeruzsálemi Szent Cirill nevében írták, aki a 4. században Jeruzsálem püspöke volt. A szöveg elején Cirill, vagy aki a nevében írt, azt állítja, hogy Jeruzsálemben egy kéziratot találtak, amit az apostolok írtak Jézus életéről és keresztre feszítéséről. De nem valószínű, hogy ez valóban így történt – mondta el Van den Broek, inkább az író állításainak hitelességét alátámasztandó hivatkozott az apostoli forrásra. Van den Broek szerint meglepő, hogy az Utolsó vacsora momentuma a szövegben keddre kerül.

A biblia szerint az Utolsó vacsora csütörtökön volt, a keresztény egyház éppen erre emlékezik nagycsütörtökön. Az úgynevezett New York-szöveget 1200 éve ajándékozta bizonyos Pál atya a Fajjúm-oázis nyugati részén lévő Szent Mihály-monostornak, amely a 10. századig létezett. A kéziratot 1910-ben fedezték fel, 1911 decemberében más tárgyakkal együtt J. P. Morgan amerikai bankár vette meg, majd gyűjteményével együtt felajánlotta New York városának.

Karosszékben
A koptok egyiptomi keresztények. A kereszténység volt a legelterjedtebb vallás a térségben a 4-6. században, míg az arabok meg nem hódították Egyiptomot és a mozlim vallás el nem terjedt. A kopt a római korban élt egyiptomiak nyelve, már csaknem teljesen kihalt, szinte kizárólag a liturgiában maradt fenn. A koptok ma már arabul beszélnek.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[127083] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés