Pécsett is tesztelték a zöld betont
A zöld cement bezárja és nem felszabadítja a szén-dioxidot, amivel akár 70 százalékkal csökkenthető a CO2-kibocsátás.

Amikor olyan dolgokra gondolunk, amelyek szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, autókat és gyárakat látunk magunk előtt. Van azonban még egy hatalmas CO2-kibocsátó, amelyet gyakran figyelmen kívül hagyunk: a cement. Évente több mint 4 milliárd tonna cementet állítunk elő, amely a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 8% -át teszi ki – írja a Solidia Technologies cement- és betontechnikai vállalat, amely innovatív építőanyagokat gyárt Amerikában.

Már a 19. század óta ugyanúgy állítják elő a betont. Környezeti lábnyoma jelentős, különösen CO2-kibocsátása, valamint energia- és vízfelhasználása. "A cement egy olyan ragasztó, amely összetartja a betont, a beton pedig a bolygón a második leggyakrabban használt anyag a víz után" – mondta Tom Schuler, a Solidia Technologies elnök-vezérigazgatója. A cég állítása szerint az előállított cement tonnájaként ugyanannyi, 1 tonna szén-dioxid szabadul fel a légkörbe – így a betonipar felelős a globális CO2-kibocsátás 8 százalékáért.

A Solidia vállalat két, innovatív úton is igyekszik csökkenteni a cementgyártás, illetve felhasználás során keletkező környezetterhelést. Egyrészt egy fenntartható cementgyártási technológiával, amelyet a hagyományos cementégető kemencékben is lehet alkalmazni. Ennek során kevesebb energiával, és mintegy 30-40 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával lehet cementet gyártani. A másik megoldás pedig egy fenntartható cementkezelési technológia, amely a víz helyett CO2-vel keményíti meg – tartósan és biztonságosan – a betont. Ráadásul a CO2-vel keményített betonnak olcsóbb a gyártása és kevesebb mint 24 órán belül kiszárad.

A technológia

Ez a zöld technológia a cement gyártásával kezdődik. A hagyományos portlandcementhez hasonló alapanyagokból és eljárással (berendezésekkel) történik a zöld cement gyártása is, azonban a hagyományos forgókemencében alacsonyabb hőfokon (~1250°C) tudják azt előállítani. A végbemenő eltérő kémiai reakció által akár 30%-al is csökkenthető a cement gyártása során a szén-dioxid-kibocsátás. 

A környezetkímélő cementnek a beton előregyártásban történő felhasználása is további technológiai újítást igényel. Míg a hagyományos cementtel készült betonelemeket vízzel, addig a Solidia cement felhasználása során speciális kamrákban, szén-dioxiddal kezelik a betonelemeket. A betonkezelési eljáráson kívül azonban teljes mértékben a hagyományos alapanyagok és eszközök segítségével készülnek a betonelemek, így nem kell a teljes gyártási folyamatot megváltoztatni hozzá.

 A Solidia technológiai alkalmazásának köszönhetően jelentősen csökkenthető a CO2-kibocsátás, valamint a termelés közben akár 80%-kal kevesebb lehet a felhasznált víz mennyisége. További előnyként emelhető ki, hogy a hagyományos beton előállításánál megszokott alapanyagok és berendezések alkalmazása mellett a szén-dioxiddal kezelt beton termékek jobb teljesítménymutatókkal rendelkeznek, alacsonyabb az előállítási költségük, és 24 óránál rövidebb idő alatt szilárdulnak meg.

A tapasztalatok

A 2013-as, Királyegyházi Cementgyárban elvégzett ipari kísérleti gyártást és tesztidőszakot követően az Egyesült Államokban az EP Henry előregyártó üzem, valamint más, adalékanyag iparban működő cég kezdte el alkalmazni a korszakalkotó cementet. A visszajelzések alapján egyértelmű a piaci oldalon jelentkező kereslet a környezetkímélő eljárás iránt. Jelenleg a kanadai Brampton Brick üzemnél tesztidőszakban van a cement használata, amely során már pozitívumként említik a mintegy 10%-kal kevesebb cementigényt, valamint a gépek tisztítására szánt megspórolt órákat, vagyis a naponta 2 órával megnövekedett gyártásra fordítható időt.
A cement pozitívumaként emelhető még ki, hogy a beton felületén kisebb a mészkivirágzás lehetősége, valamint világosabb a színe. Az előgyártott elemek továbbá a technológia megfelelő alkalmazás után már 1 nap pihentetést követően kiszállíthatóvá válnak.