hirdetés
hirdetés

Kapszaicin

Paprikaerősség-mérés hordozható készülékkel

Thaiföldi tudósok kifejlesztettek egy okostelefonra csatlakoztatható szerkezetet, amely alkalmas a csilipaprikák erősségi fokának meghatározására.

hirdetés

A Chilica-Pod nevű eszköz maga is úgy néz ki, mint egy megtermett csilipaprika, és speciális, papír alapú érzékelőcsíkokat használ a vizsgálathoz. Ezek az egyszer használatos csíkok nitrogénatomokkal bevont, grafén nanolemezeket tartalmaznak. A csípősség szintjének kiderítéséhez először a megvizsgálni kívánt paprikából le kell csippenteni egy darabot, majd pedig ezt a mintát fel kell rázni egy etanoltartalmú oldatban. Amikor az így keletkezett folyadékból az egyik tesztcsíkra rácsöppentenek egy kicsit, az anyagban a paprika tüzességéért felelős, kapszaicin nevű vegyület a grafénnal és a nitrogénnal találkozva oxidálódik, és ez a reakció elektromos áramot generál.

Chilica-Pod (Forrás: Asamee Soleh et al.)

Minél nagyobb a paprika kapszaicinkoncentrációja, annál több villamos energia gerjed a készülékben a kölcsönhatás folyamán. Az áram erősségének mérésével a Chilica-Pod meg tudja állapítani, hogy mennyi kapszaicin van a zöldségben, és ezt az értéket a szerkezettel összekapcsolt okostelefonon egy speciális alkalmazáson keresztül meg is tudja jeleníteni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[261883] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés