A Marsra terveztek nyomtatott házakat
Egy pályázatra készítettek terveket mérnökök. Az additív gyártással készülő épületek feladata a fenntartható marsi élet biztosítása lenne.

Ha egyáltalán eljutunk odáig, az élet a vörös bolygón bizony nem lesz sétagalopp!

Dióhéjban felsorolva a rőt planéta atmoszférájában gyakorlatilag nincs oxigén, a felszínén nincs se víz, se élelem, és még a folyamatos sugárzással is meg kell birkózni.

A NASA az égitestre a 2030-as években tervezi kiküldeni az első embereket. Az utazóknak az életben maradáshoz bizony egy biztonságos, önfenntartó hajlékra is szükségük lesz. Ez lehet az ok, amiért az űrhajózási hivatal az additív gyártással foglalkozó America Makes nevű intézettel karöltve űrbéli lakhelyek megtervezésére hirdetett pályázatot. Valódi építészek és mérnökök vettek részt a tenderben.

A bírák már ki is választottak 30 tervet, amelyeknek még egy következő szűrőn is át kell esniük. A 3D-Printed Habitat Challenge (3D-nyomtatással készült Élőhelyek Versenye) célja, hogy a legjobb, additív gyártással elkészíthető lakás épülettervét kiválassza a beadott pályázatok közül. A 3D-printerek helyi anyagokból, vagy a küldetés hulladéktermékeiből építenék fel a lakhelyeket.

A tender website-ja szerint a lényeg az lenne, hogy egyszer majd a Marsra vagy a Holdra telepített, autonóm lakásépítő berendezések állítsák elő a Földön kívüli lakásokat.

Bár fejlettsége alapján napjainkban a 3D-nyomtatás még koránt sincs felkészülve egy hasonló kihívásra, de valahol el kell kezdeni.

A versenyzőknek négy asztronauta ellátására alkalmas építmények terveit kellett beadniuk. Az 1000 négyzetlábas (kb. 93 négyzetméter) „rezidenciának” létfenntartó rendszerekkel, fürdőszobákkal, illetve főző- és hálóhelyiségekkel is rendelkeznie kellett. A tervek meglehetősen részletesek, és a konnektorok, a csapok és lefolyók, valamint a szellőzőnyílások pontos helye is fel van tüntetve a projekteken.

A legjobb 30 tervet már kiválasztották, ám ez a szám még tovább csökkenhet, mielőtt szeptember végén a New York-i Maker Faire-en megszületik a végső döntés.

Az első helyezett 25 000, a második 15 000, a harmadik pedig 10 000 dollárral gazdagabban várhatja az októbert.

Íme, néhány terv a 30-ból:
Még több kép található ezen a linken.