Pályát tévesztett a Jupiterhez küldött űrszonda
Szerencsére a gázóriás vonzáskörzetében maradt, viszont így egy kicsit távolabbról tudja majd megvizsgálni a bolygót.

Már hónapok óta a tervezettől eltérő nyomvonalon kerülgeti a Jupitert a NASA Juno nevű űrszondája, és bejelentése szerint a hivatal most már nem is fogja eltéríteni onnan. A járművet vezérlő csapat lemondott arról, hogy a jelenleginél előnyösebb pályára küldje a szerkezetet.

A Juno 2016 júliusában érkezett meg a hatalmas égitesthez, és egy kis ideig úgy tűnt, hogy minden a tervek szerint halad. Az űrhajó hazaküldött néhány gyönyörű fotót; a bolygó felszíne fölött csupán 2600 mérföldnyire haladva példátlan rálátást nyújt az égitestre.

Egyetlen gond van csak: a Juno jelenleg 53 nap alatt tudja csak megkerülni a Jupitert. Az űrhajónak elméletileg tovább kellett volna haladnia, hogy 14 naposra szorítsa le ezt az értéket, ám a motorjai felmondták a szolgálatot. Néhány szelep nem az elvártnak megfelelően működik, és a tudósok attól félnek, hogy ha begyújtanák őket, csak még rosszabb vágányra terelnék a szondát. Egy szó, mint száz, a kutatók mostmár egészen 2018 júliusára várható leállásáig inkább ezen az alternatív útvonalon hagyják az űrhajót.

Pláne, hogy nem is olyan tragikus a helyzet, hiszen a hosszabb utazás „bónusz információkkal” szolgálhat a Jupiter különleges atmoszférájáról. Mi több a Juno kevesebb időt fog elölteni a Jupiter legrosszabb sugárzási öveiben, ami megnövelheti a gép élettartamát. Némi szerencsével ez azt jelenti majd, hogy még több fantasztikus fotót küld majd haza a bolygóról. Az alábbi fényképet egyébként február 2-án kattintotta el az űrhajó.