hirdetés
hirdetés

Óceán

Palackba zárt üzenet

Még 270 ezer vízbe dobott üveg hányódik valahol, pedig 90 centet kínáltak darabjáért.

hirdetés

1956 áprilisa volt, és a Woods Hole Oceanográfiai Intézetben, a Boston közelében lévő Cape Codon, Dean Bumpus nagyon elfoglalt volt. Üvegekbe zárt üzeneteket dobált a tengerbe. Az Atlanti-óceán áramlatait akarta így vizsgálni. Most, 58 évvel később a biológushallgató Warren Joyce, aki jóval északabbra Cape Codtól, a kanadai Új-Skóciában a kúpos fókákat tanulmányozta, egy halom partra sodródott törmelék között egy furcsa üvegre lett figyelmes.

Bár az üveg felületének 75 százalékát lekarcolta a homok, még olvasható volt rajta a felirat: Törd el ezt az üveget. Joyce így is tett, és az üvegben egy feljegyzést talált Bumpustól, amelyből kiderült, hogy az üveg egy óceánkutatás része. Azonnal értesítette a Woods Hole Intézetet és megadta azokat az adatokat, amire az üvegbe helyezett levelezőlapon Bumpus kérte. Bumpus jutalmat is ígért annak idején a visszaküldőnek: 90 centet.

Nem tartok igényt a jutalomra, anélkül is visszaküldtem volna – mondta el a National Postnak Joyce. Az üveg egyike volt annak a több százezernek, amit Bumpus 1956 és 1972 között az Atlanti-óceánba dobott, hogy a tengerfelszíni és -mélyi áramlatokat tanulmányozza. Az évek során óceánba dobott 300 ezer üvegnek mintegy 10 százaléka került elő. Joyce az üveget Sable-szigeten, Halifaxtól mintegy 300 kilométerre délkeletre találta meg.

Abban az időben nem volt modernebb módja az áramlatkutatásnak. Nem voltak műholdak, mint manapság, így az egyetlen mód a vizsgálatra az volt, ha megnézték, valami honnan indul el és hova ér. A visszaküldött lapok segítségével a kutatás egész jól működött – mondta el Steven Jayne, a Woods Hole Intézet munkatársa a National Postnak. Bumpus azonban ezt nem érte meg, 2002-ben meghalt. 270 ezer általa vízbe dobott üveg azonban még hányódik valahol.

Karosszékben
Nem Bumpus találta fel, hogy így kutassa az óceáni áramlatokat. Miként Újabb üzenetet találtak c. posztban írtam, két éve megtalálták a világ eddigi legrégebbi üzenetét. Azt az üveget is tudományos célokból dobták a vízbe az áramlatok tanulmányozására 1914. június 10-én több száz másikkal együtt. Mindegyikben egyforma szövegű képeslap lapult, amiben arra kérték a megtalálót, hogy írja meg, pontosan mikor és hol fogta ki a tengerből az üveget.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés