Öt érzékre szabnák a virtuális valóságot is
Egy Feelreal nevű csapat virtuális szemüvege mind az öt érzékünket igénybe venné a még intenzívebb játékélmény érdekében.

A tervezett maszkba a légmozgások szimulálásához mikro-légkondicionálót, a „forróság” imitálásához kicsiny melegítő eszközöket, illetve egy vízpermetezőt építenének, sőt hét cserélhető patronnal egy illatgenerátor is helyet kapna benne. A kütyü a remények szerint 249 dolláros áron kerülhet a boltokba.

Ami a „szagokat” illeti, a Feelreal a játékokban elvárható lehetőségeket szeretne implementálni a szemüvegbe, melyek többek között a dzsungelt, az égő gumit, a tüzet és a puskaport idéznék a játékos elméjébe. Az elhivatottabb gamerek 300 dollárért akár személyre szabott illatviszonyokat is rendelhetnének maguknak.

Az egész elgondolás többek között azért merész, mert az „illatos” ötlet egyik kivitelezése a mozikban a ’60-as években már elbukott. A felhasznált gép állandó sziszegése, a szagok lassú és egyenetlen elterjesztése, a nézők hangos szipogása és persze a rossz hollywoodi kritikák szerepelnek az indokok között. Mindezek összhatása jó időre elvette a mozilátogatók kedvét a hasonló élményektől.

Valószínűleg egyébként a készülékhez nem lesz könnyű játékfejlesztőket találni; már egy játék grafikáját és hanganyagát tisztességesen összehozni is elég babra munka nekik. A Feelrealnek még az új hatásokra programozó csapatokat is találni kell a szemüveghez – márpedig a VR technológiát érintő eddigi eladások nem túl rózsásak.

A vállalkozás a Kickstarteren igyekszik összekuporgatni a kezdőtőkét a szerkezethez.