hirdetés
hirdetés

Összetört arcok

A koponyákat gondosan leválasztották csontvázukról, majd az arckoponyát apró darabokra törték.

hirdetés

Egy sor 10 ezer éves, testtől elválasztott koponyás temetkezésre bukkantak Európában és a Közel-Keleten, de az összetört arckoponyák csak újabb csavart jelentenek azon a rejtélyes kapcsolaton, amely ezeket a társadalmakat a halottaikhoz fűzte. Nemrégiben Szíriában 10 ezer éves koponyákat találtak, amelyeket jól láthatóan azután választották le a csigolyáról, miután a tetem lebomlott.

Lenn: neolitikus sír a törökországi Catalhöyükből, a koponya itt is hiányzik, csakhogy a halott egy fiatal terhes nő
Alsó képen: neolitikus sír a törökországi Catalhöyükből, a koponya itt is hiányzik, csakhogy a halott egy fiatal terhes nő

Az is kiderült, hogy akadtak olyanok, amelyek már hosszabb ideje lebomlottak, mint a többi, ami azt jelzi, hogy egy bizonyos alkalomra gyűjtötték ezeket össze a település lakói. A kutatók azt is megállapították, hogy ezek 18 és 30 éves férfiak koponyái. A 11 koponya közül egy gyerekét épen hagyták, egy másikat darabokra törtek, a többi kilencnek hiányzik az arckoponyája. Ezek között a minta egyforma volt: a koponyatető és az állkapocs megmaradt, minden más csont, ami ezek között van, eltűnt.

A kutatók úgy gondolják, hogy az arccsontot egy kővel brutális erővel betörték. Vágásnak mindenesetre semmi jele nincs. Juan José Ibañez, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács munkatársa a New Scientistnek elmondta, a leletek arra utalnak, hogy a kőkori kultúrák népei azt feltételezhették a halott fiatalemberekről, hogy fenyegetést jelentenek az élők világára. Senki nem tudja például, miért temettek sok esetben koponyákat neolitikus (mintegy 9000-6500 éve) települések házai közelébe vagy azok alá. Vannak, akik úgy vélik, az ősök tisztelete az ok.

Amikor az emberek a neolitikus korban elkezdtek együtt élni, szükség lehetett valamilyen társadalmi összetartó erőre - nyilatkozta Ibañez a New Scientistnek. Az ősök tisztelete alkalmas kapocsnak bizonyulhatott. De a nemrégiben felfedezett összetört koponyák egy másik történetet sugallnak, ami még nem fejtett meg senki.

Karosszékben
A kutatók egyelőre csak találgatják az okokat, talán bosszúról, vagy valamilyen elégtételről van szó. Stuart Campbell, a Manchester Egyetem kutatója szerint a halál utáni kegyetlenkedés azt sugallja, hogy a halott fiatalembereket különösen fenyegetőnek találták. Az arckoponya összetörése a halott egyéniségét pusztítja el. Liv Nilsson Stutz, az Emory Egyetem munkatársa elképzelhetőnek tartja, hogy a furcsa aktus a bánatot segített feloldani, az arc elvételével véglegesen elválasztották az élőket a halottaktól.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[114314] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés