Oroszország beveszi Brünnt is?
Az évekig tartó recessziót követően 2013-ban újra bíztató növekedést felmutató Brünni Vásártársaság egyik meghatározó és legtöbb érdeklődőt vonzó rendezvénye idén is az MSV nemzetközi gépipari vásár.

Az MSV 1959 óta Közép-Európa évente megtartott vezető ipari vására, amelyre az utóbbi alkalmakkor rendszeresen mintegy másfélezer kiállító és közel hatvan országból több mint hetvenezer látogató érkezett Brünnbe. A hagyományosan széles tematikát felölelő gépipari seregszemle több kísérővásárt egyesít. Fő témája idén szeptember 29. és október 3. között az Automation, azaz a mérés-, vezérlés-, automatizálás- és szabályozástechnika lesz, és mint minden páros évben, így 2014-ben is kíséri az IMT nemzetközi fémmegmunkálási szakvásár (páratlan években a hagyományos „szatellit” a Transport and Logistics).

Ezen felül idén az öntészeti és hegesztéstechnikával, felületkezeléssel, valamint műanyag-feldolgozással foglalkozó technológiai vásáregyüttes, a Fond-Ex, Welding, Profintech és Plastex bővíti a bemutatott területek skáláját Csehország második legjelentősebb településének vásárvárosában, ami további fontos szinergiákat nyit meg.

– A párhuzamosan rendezett szakvásárok mindegyike iránt hasonló célcsoport érdeklődik. A kibővített kínálatnak köszönhetően még több iparágat és potenciális vevőt tudnak megszólítani – mondta Jiří Kuliš, a vásárszervező Veletrhy Brno vezérigazgatója a brünni vásárközpont közelmúltban lezajlott sajtóbeszélgetésén.

Miért érdemes elmennünk?

A sajtóesemény alkalmával Radoslav Klepáčot, a brünni vásárvállalat külkapcsolati és nemzetközi üzletfejlesztési igazgatóját kérdeztük arról, milyen érveket tudna felsorakoztatni a magyar kiállítók és látogatók meggyőzésére a vásáron való részvétel mellett.

– Szinte nem is kell említenem a kitűnő földrajzi elhelyezkedést, a magyar szakemberek körében népszerű németországi szakvásárokhoz képest sokkal kisebb távolságot és alacsonyabb részvételi költségeket, hasonló minőség mellett. Annál inkább vannak olyan tényezők, amelyek speciálisan az MSV-re vonzhatják a magyar ipari szereplőket – válaszolta érdeklődésünkre Radoslav Klepáč.

A külkapcsolatokért felelős szakember az utóbbiak közül kiemelte az MSV kétévente váltakozó tematikáját, kisérővásár-kínálatát, amelynek révén a szakemberek célzottan az őket leginkább érintő rendezvényeket látogathatják meg.

Certifikát, médikampány, vendégország

További nyomós érv a felvonultatott újdonságok egyedülálló kínálata, hiszen elmondható, hogy a gyártók szinte valamennyi új fejlesztése először itt mutatkozik be a nagyközönség előtt. Ha egy vállalat le akarja tenni névjegyét a nemzetközi piaci versenyben, nagy lépést jelenthet ehhez a gépipari vásáron való részvétel, többek között az itt megszerzett értékes vásári érmekkel, kitűntetésekkel hívhatja fel magára potenciális vásárlóinak figyelmét.

A díjak értékét az elismert szakemberekből álló, objektív zsűri szavatolja, míg a hírveréshez nagyban hozzájárul a vásártársaság széles körű médiakampánya. Különösen sokat profitálhat a vásári megjelenésből az MSV éppen aktuális vendégországa, hiszen a megkülönböztetett figyelem e nemzet ipara felé fordul. Ilyen kitűntetett helyzetben voltak az elmúlt években például India vagy Törökország.

A tervek szerint az MSV 2014 vendégországa Oroszország lenne, de erről Radoslav Klepáč az ukrán válságra célozva egyelőre a bizonytalanságának hangot adva nyilatkozott. Csehország – hazánkkal együtt – éppen tíz éve tagja az Európai Uniónak, és a leggyümölcsözőbb gazdasági kapcsolatai az uniós országokhoz fűzik. Ezért a vásártársaságnak érzékenyen kell törekednie a politikai és gazdaságpolitikai szempontok összehangolására.