Orosz tudósok valósághű robotcsótányon dolgoznak
A természeti katasztrófák után a romok alatti túlélők kimentésében komoly segítséget nyújthatnak az eszközök.

Orosz tudósok azt állítják, hogy egy picinyke csótány formájában most létrehozták a valaha készült legkisebb robotot. A robot úgy jár, mint egy rovar, és ha nem vizsgáljuk meg nagyon közelről, akkor úgy is néz ki. Az igazi csótánnyal ellentétben a mechanikus példány mindamellett egyszer még óriási hasznára válhat az emberiségnek.

Szemléltetésképpen a természeti katasztrófák után, az épületek romhalmaza alatt a legkisebb réseken is beférne a túlélők után kutató szerkezet. A gépesített „álállatot” az oroszországi Immanuel Kant Balti Szövetségi Egyetem mutatta be a nagyközönségnek.

Az egyelőre még a prototípus stádiumában létező fejlesztésnek idővel valószínűleg a véglegesített változata is kész lesz. Ez idő szerint az eszközt előállító cég neve jótékony homályba burkolózik.

A ketyerét tervező vállalat mind küllem, mind pedig a mozgás tekintetében egy realisztikus gépcsótányt kívánt létrehozni. Ez a feladatot megnehezítette, viszont a végeredmény annál figyelemreméltóbb. Az eszköz mögött álló egyik mérnök, Alekszej Belouszov így fogalmazott:

„A Berkeley Egyetemen például már négy éve dolgoznak a saját csótányukon, de számukra nem volt fontos, hogy hasonlítson egy rovarra, és így gyorsabb a mienknél. Az ő példányuk ugyanakkor nagy sebességnél nem képes elfordulni és egyáltalán nem emlékeztet egy svábbogárra.” Belouszov elmondása szerint számukra kifejezetten előírták, hogy a megszabott időn és előirányzott költségeken belül maradjanak. Az RT szerint 22 500 dollárból kellett kivitelezniük a fejlesztést.

A robotízeltlábú egy feltöltéssel jelenleg 20 percig bírja szusszal. A találmány tulajdonságainak és teljesítményének javítása továbbra is folyamatban van.

Russia roach bot back