Óriási sűrített levegős „akkumulátorok” épülnek
Kettő hatalmas, 500 megawatt kapacitású sűrített levegős energiatároló üzemet létesít Kaliforniában egy Hydrostor nevű vállalat.

Egy Hydrostor nevű cég kettő, a maga nemében rekord befogadóképességű, sűrített levegős energiatároló (CAES) létesítményt épít Kaliforniában.

A komplexumok egyenként 500 megawatt kapacitással büszkélkedhetnek majd.

Az egységekben alkalmazott technológia valójában a sűrített levegős energiatárolás egyik fejlettebb verziója (A-CAES) lesz.

A rendszer lelkét egy, a hálózatból származó felesleges vagy helyben megtermelt megújuló energiával működtetett légkompresszor képezi. A szerkezet által összesűrített levegő egy föld alatti tartályba jut, ahonnan igény esetén felszabadítják, és áteresztik egy turbinán. Végeredményben ez a rotor termeli meg a kiéhezett hálózat számára az áramot.

Fontos körülmény, hogy a mechanizmus a levegő komprimálása közben keletkező forróságot nem hagyja elillanni, hanem egy hőtároló tartályban elraktározza, hogy aztán később a turbina felé áramló gázt felmelegíthesse vele. Ez a trükk állítólag jelentősen, akár 10-20 százalékkal is lendíthet az egész rendszer hatékonyságán.

A Hydrostor az első üzemet egy Rosamond nevű statisztikai településen* fogja felhúzni, és ha minden a terv szerint halad 2026-ban kezdi majd meg működését az egység. A második komplexum szintén Kaliforniában fog megépülni, de a pontos helyszínt egyelőre homály fedi.


*
olyan népességkoncentráció az Egyesült Államokban, amelyet statisztikai okokból tart számon az Amerikai Népszámlálási Hivatal, de közigazgatási szempontból nem külön település (Forrás: Wikipédia)