Zamaróczy Ádám 2020. december 09. 15:00
Óriási hidrogéntermelő szélenergia-projekt indul
Számos céggel együttműködésben építhet egy szárazföldi elektrolízisüzemből és egy 10 gigawatt teljesítményű szélerőműparkból álló komplexumot a Shell.

Számos energetikai céggel partnerségben tervez szerfelett hatalmas, tengerre kihelyezett (offshore) szélerőműparkot létesíteni a Shell. Az Északi-tengeren felhúzott, 10 gigawatt teljesítményű komplexum rendeltetése egy szintén megépítésre váró, masszív elektrolízisüzem működtetése lenne, amelyben 2040-re akár évi egymillió tonna tiszta hidrogént is elő lehetne állítani.

Ha minden jól megy, a tervezők Hollandia északi tengerpartján valósíthatják meg a NortH2 nevű projektet. Teljes kihasználtság mellett a rendszer Norvégia valamennyi belső égésű motorral hajtott járművéével azonos mértékű károsanyag-kibocsátást semlegesíthetne.

A Shell egy Gasuine elnevezésű, holland földgázkitermelő céggel és a Groningen Seaports-szal közösen látott neki a terv kidolgozásának. Később az Equinor elnevezésű norvég olaj- és gázipari társaság, valamint a német központú, RWE nevű multinacionális energiacég is betársult a vállalkozásba.

A rendszer kialakításakor a Gasunie meglévő földgázvezeték-infrastruktúrája kifejezetten kapóra jöhet. Ez a hálózat a hidrogén ipari volumenű szállítását és tárolását is lehetővé teszi. Ugyan a komplexum elsődleges feladata különböző hollandiai és németországi ipari klaszterek ellátása lenne, valamennyi hidrogént lakossági felhasználásra is rendelkezésre bocsáthatna.

Mindent összefoglalva a NortH2 egy olyan, a piszkos szén- és gázalapú hidrogéntermelés kiszorítását célzó nagyszabású dekarbonizációs erőfeszítés, amely nagyban hozzájárulhatna az Európai Unió 2030-ra kitűzött éghajlati céljainak eléréséhez.

A beruházást érintő megvalósíthatósági tanulmány akár már 2021-ben elkészülhet, sőt, a remények szerint az év második felében már a projektfejlesztési tevékenységek is megkezdődhetnek.