Csillaggyár a szomszédban
Ez idő szerint több mint egymillió csillag formálódik az egyik közeli galaxis titokzatos, molekuláris gázfelhőjében – állítják a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem csillagászai.

A hatalmas csillagködbe (supernebula) burkolózó csillaghalmaz egy, a Kentaur csillagképben tanyázó, NGC5253 fantázianevű törpegalaxisban található meg.

„Látjuk a csillagok által létrehozott port. Általában, amikor egy csillaghalmazra nézünk, a csillagok már régen eloszlatták az általuk megtermelt port és gázokat. Ennél a halmaznál azonban látjuk a port” – fogalmazott Jean Turner professzor, a felfedezést tévő kutatócsapat vezetője.

A csillagokat körülvevő por mennyisége jelen esetben kivételesen nagy: körülbelül 15 000 naptömegnyi szénről, oxigénről és egyéb elemről beszélünk.

Turner állítása szerint egyébként az égitestek megfigyelt csoportja megközelítőleg 3 millió éves, tehát csillagászati léptékkel mérve még nagyon fiatal.
 
Bár természetesen a Tejút is folyamatosan gyártja az új csillagokat, a „mi galaxisunk” már évmilliárdok óta nem hozott létre hasonló méretű csillaghalmazokat, sőt, egyes tudósok mindezidáig úgy hitték, hogy ekkora csoportosulások csak a korai világegyetemben jöhettek létre. Turner elmondása alapján a Tejút gázfelhői terjedelmükben nem mérhetők a most megfigyelt, a „por- és gázfelhőbe burkolózó” csillaghalmaznak otthont adó D Felhőhöz (lásd: a kiterjedt fehér területet a képen).

„Speciális pillanatban csíptük el a csillaghalmazt” – mondta a kutatást vezető szakember. – „Az ilyen méretű halmazokban a várakozásaink szerint mostanra már sok ezer csillagnak szupernóvává kellett volna válnia, és fel kellett volna robbannia. Idáig nem találtunk szupernóvákra utaló bizonyítékokat.”

Az elkövetkező években ugyanakkor sok csillagból már tényleg szupernóva válhat, amely a csillagok által létrehozott gázokat és elemeket a csillagközi térbe utasítva már tényleg feloszlathatja a vastag felhőt.