hirdetés
hirdetés

Felhajtóerő

Óriási, „lélegző” kémdrónt építettek

Az Egyesült Királyságban kifejlesztett repülő szerkezet elméletileg „bármeddig” fent tud maradni a levegőben.

hirdetés

Egy újonnan leleplezett, óriási, „lélegző” drón alapjaiban változtathatja meg a modern hadviselést, mivel az ellenséges csapatmozgásokat elméletileg immár „időtlen időkig” nyomon lehet követni vele. Szerencsére azért polgári célokra is fel lehet használni.

Az Egyesült Királyságban megépített, 15 méter hosszú és 10 méter széles drón ún. felhajtóerőváltozás-meghajtással (variable-buoyancy propulsion) működik. A folyamat lényege, hogy amikor a szerkezet beszívja a levegőt, nehezebb lesz, és a tömegnövekedés miatt bekövetkező ereszkedést a szárnyaival egyszersmind az előrehaladáshoz is felhasználja. A levegőt a légzéshez hasonlóan ki is lehet ereszteni belőle, amelynek következtében akár 6000 méter magasságba is felküldhető a találmány.

Phoenix (Forrás: Popular Mechanics)

Belső égésű motor hiányában a Phoenixnek nincs szüksége hagyományos értelemben vett üzemanyagra, és így elméletileg bármeddig a levegőben tartható.

Jelentős pozitívum, hogy ha (katonai alkalmazás esetén) az ellenség észreveszi, és lelövi, rendkívül olcsón újat lehet építeni belőle. Árát jól tükrözi, hogy a kifejlesztői hajlamosak „csaknem eldobhatóként” jellemezni a gépet.

A drónt az Egyesült Királyság kormánya által támogatott projekt keretében helyi egyetemekről és cégektől érkező szakemberek közösen hozták létre.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Sun)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés