Önvezetőtaxi-szolgáltatást indít Dubajban a GM
Egy új megállapodás értelmében 2023-ban önvezetőtaxi-szolgáltatást vezet be Dubajban a General Motors Cruise nevű leányvállalata.

Ez lesz az első alkalom, hogy az Egyesült Államok határain kívül állítja hadrendbe Origin nevű járműveit a vállalat. Eleinte csak néhány autonóm járat lesz elérhető a jómódú közel-keleti városban, de a tervek szerint 2030-ban már akár 4000 Origin is furikázhat majd a helyi utakon.

A metropolisz részéről a vállalkozás – például a légszennyezés visszaszorítása révén – jelentős részben költségcsökkentési célokat fog szolgálni. A Cruise elektromos robottaxijai emellett ökobarát utazási opciót is kínálnak majd a dubaji lakosok számára.

Maga a megbízatás a Cruise-t egyébként jelentős kihívások elé állítja, hiszen tökéletesen önjáró autóit csak pár hónapja kezdte el tesztelni a társaság. A kocsik jelenleg San Francisco utcáin róják rendületlenül a köröket.

Egyelőre kérdéses, hogy a Cruise a továbbiakban más üzleti partnerekkel is nyélbe tud-e majd ütni egy hasonló horderejű szerződést. Dubaj dúsgazdag, és így elegendő anyagi forrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy a károsodások folyamatos kijavításával, illetve az igencsak elvétve jelentkező csapadék eltakarításával mindig tökéletes fizikai állapotban tartsa a területét behálózó utakat. Az autonóm közlekedés szempontjából márpedig különösen fontos, hogy a bejárandó felület makulátlan legyen. Minél átláthatóbb környezeti feltételek között mozognak, az önvezető járművek annál magabiztosabban tudnak eligazodni.

Ezek a feltételek természetesen korántsem mindenhol adottak. Mind ezért a szóban forgó vállalkozás inkább egy kísérleti projekt, mintsem bizonyíték arra, hogy immár időszerűvé vált a robottaxi-szolgáltatás világszintű bevezetése.