„Önjavító” abroncs koncepcióját mutatta be a Goodyear
Az innovatív gumiköpeny környezetbarátnak nevezhető. Nem biztos, hogy a ReCharge-ot valaha is áruba bocsátják, de a technológia különböző elemei számos, hamarosan debütáló termékben visszaköszönhetnek.

Ugyan a koronavírus által okozott aggodalmak miatt a Genfi Autószalon idén elmarad, az autóipari gyártókat semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy legalább az interneten be ne mutassák tüzetesebben az ötleteiket. A Goodyear például egy önjavító kerékabroncs koncepcióját mutatta be a világhálón. A ReCharge nevű gumiköpenyt nem kell lecserélni, mert koptatás közben a futófelülete könnyen regenerálható.


A Goodyear fejlesztése bizonyos kerékagyba helyezett, cserélgethető kapszulákból kipasszírozott keverékkel restaurálja az abroncs megviselt részeit. A pitypanggumit és szintetikus pókselymet tartalmazó, megújuló anyag egy kifinomult csőrendszeren keresztül jut el a ReCharge felszínéig, ahol is megszárad, és kikeményedik, vagyis vadonatúj futófelületet hoz létre. A szintetikus pókselyem a pitypanggumi természetes tulajdonságainak javításával csökkenti a kopást és meghosszabbítja a gumiabroncs működési élettartamát. Ez az elegy környezetbarátabb alternatívát kínál a kormot vagy szilikagélt tartalmazó mixtúrákkal szemben.

Ugyan elképzelhető, hogy az ötletes találmányt a Goodyear soha nem fogja áruba bocsátani, a működési elvének bizonyos elemei a gyártó más termékeiben már a közeljövőben fontos szerephez juthatnak.