Önjárótaxi-szolgáltatás indul Kaliforniában
A Voyage autonóm kocsijai érzékelőkkel, radarokkal és kamerákkal igazodnak el az állomások között.

A Voyage, egy Szilícium-völgyi startup szerdán elindította első önjárótaxi-szolgáltatását egy San José-i nyugdíjas közösségben.

„Ebben a csodálatos közösségben több mint négyezren laknak, és 15 mérföldnyi kihívással teli úttal, illetve több tonna látnivalóval rendelkezik – írta a The Villages Golf and Country Clubról egy blogbejegyzésben Oliver Cameron, a Voyage vezérigazgatója. – A lakosok a három Voyage önjáró autó egyikét magukhoz rendelve könnyedén és autonóm módon közlekedhetnek a közösségben.”

Szerdán, a The Villages-ben lefolytatott kísérleti teszteket követően váltott éles üzemre a taxiszolgálat. A vállalat végső célja egy „rendkívül alacsony költségű utaztatási hálózat" kialakítása, és ehhez a nyugdíjas közösségek jó kiindulópontot jelentenek, mondta Cameron.

Ezek a helyek gyakran magántulajdonban vannak, és az útjaikon megengedett sebesség alacsony. Az önálló autók, miközben naponta több mérföldet közlekednek, a kereszteződésekkel, átjárókkal, sávokkal, körforgalmakkal, építési projektekkel, gyalogosokkal, hajtűkanyarokkal, egyirányú utcákkal, háziállatokkal és más járművekkel találkozva folyamatosan tanulnak, állította a vezérigazgató.

A Voyage azt tervezi, hogy a városok meghódítása előtt még más nyugdíjas közösségeknél is próbára teszi a szolgáltatást.

Jelen esetben az első utas Beverly Clifford volt. „A The Villages vak lakójaként Bev közlekedés közben nap mint nap nehézségekbe ütközik – mondta Cameron. – Az elboldoguláshoz nagymértékben a férjére és az autójukra támaszkodik, tehát ha a férje nem szabad, akkor Bev sem az. A Voyage Voiceover-kompatibilis iPhone-alkalmazásával azonban Bev már önjáró taxit rendelhet a saját ajtaja elé, és így szabadon utazgathat a közösségen belül.”