Önjáró különítményekbe szerveződnek az USA hadihajói
Az autonóm rombolóflottákra szerencsére azért még egy ideig várni kell.

A kikötők felügyeletére és védelmére képes, önállóan „rajokba” szerveződő, autonóm naszádokat fejleszt az amerikai haditengerészet. A high-tech, önvezető vízi járművek könnyebben semlegesíthetik az „idejétmúlt”, emberi vezérlésű, kis gyorsnaszádokat.

Ipari és tudományos partnereivel az ONR (Office of Naval Research – Tengerészeti Kutatóhivatal) tavaly szeptemberben és októberben, egy bemutató keretében, a Chesapeake-öbölben négy merev testű, felfújható drónhajóból önműködő alakulatot hozott létre, amelynek a kikötőt érő szimulált támadások elhárítása volt a feladata.

Az alkalmazott technológiát Control Architecture for Robotic Agent Command and Sensingnek (CARACAS) hívják, és helyenként a kereskedelemben is készen kapható eszközt is alkalmaz. A cél, hogy a rutin őrjáratokhoz a legénység által irányított hajóknál sokkal olcsóbb rendszereket hozzanak létre.

A gyakorlaton az alaphelyzet szerint a „kapitány nélküli” naszádok a nyílt vízen egy óriási területen járőröztek, amikor is egy hajó illetéktelenül a térségbe lépett. A radarjai, szenzorjai és egy szoftver (továbbá a szárazföldön néhány humán felügyelő) indíttatására a flotta egy alakulatot elküldött a betolakodó felé, a többiek pedig az őrjárat útvonalán maradva nyomon követték a járművet, állították a haditengerészet tisztviselői.

„Ezzel a technológiával a haditengerészet önálló hajói lesújthatnak az ellenségre – mondta Luis Molina, az ONR Sea Warfare and Weapons Department (Tengeri Hadviselés és Fegyverek Részlege) katonai parancsnokhelyettese. -- Érzékelőik és a szoftverük »rajzóképessé« teszi őket, és így határozott előnyhöz juttatják a haditengerészet élharcosait.”

2014 augusztusában a virginiai James-folyón már bemutatták a rendszer elődjét. A „Swarm2-re" keresztelt 2016-os esemény arra próbált rávilágítani, hogy azóta milyen jellegű fejlesztéseket eszközöltek rajta.