Önjáró kamionok hordái jelennek meg a brit sztrádákon
Az Egyesült Királyság kormánya hamarosan éles üzemben tesztelheti az automata fuvarozás ígéretes technológiáját.

Amennyiben tekintetünk az idei év további részében valamikor esetleg az egyik nagy-britanniai autópályára réved, nem kizárt, hogy elvétve önvezető nehéztehergépjármű-konvolyokba botlik majd. George Osborne pénzügyminiszter várhatóan a közelgő költségvetési beszédében fogja bejelenteni a megoldás legújabb, közúti tesztjeit, állítja a BBC.

A cumbriai M6 lesz az egyik teszthelyszín: az automata kamionokból összeálló különítmény első tagját egy hús-vér sofőr vezeti majd. A próbautakra minden bizonnyal a sztráda kevésbé forgalmas szakaszain fognak sort keríteni a szervezők.

Kormányzati források azt rebesgetik, hogy a végcél a torlódások visszaszorítása. Maximum 10 kamion tandemje körvonalazódhat majd a láthatáron. A járművek előrehaladott matematikát és számítógépes szoftvereket használnak, hogy a lehető leghatékonyabban és egymáshoz a lehető legközelebb tudjanak közlekedni.

A vezető nélküli teherautókat már a világ számos helyszínén – többek között az Egyesült Államokban és Németországban is – kipróbálták már. Ami az Egyesült Királyságot illeti, a projektre elkülönített keret feltehetőleg egy nagyobb volumenű és az önvezető technológiát támogató (pénzügyi) koncepcióba illeszkedik.

„Olyan HGV [nehéz tehergépjármű] különítmények tesztjeit tervezzük, amelyek lehetővé teszik, hogy az autók csapatban mozogjanak, és így kevesebb üzemanyagot fogyasztanak” – közölte a Közlekedési Minisztérium egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a kellő időben majd még többet megtudhat a publikum.