Önjáró autókat tesztel Hamburgban a Volkswagen
A kocsik több mesterséges intelligenciához köthető technológiát is felhasználnak.

Önjáró autók tesztelésébe fogott Hamburgban a Volkswagen.

A Volkswagen Group Research öt e-Golf autót fog a németországi kikötőváros háromkilométeres szekciójában ide-oda furikáztatni. A részleget a közlekedési lámpák és a forgalomirányítási rendszer továbbfejlesztésével még alkalmasabbá tették az önvezető technológia vizsgáztatására.

A kiküldött járművek lézeres szkennerekkel, radarokkal, ultrahangos érzékelőkkel és kamerákkal vannak felszerelve. A kocsik kormánya mögött tesztvezetők követik nyomon a járművek teljesítményét, és vészhelyzet esetén át is veszik fölöttük az irányítást. A Volkswagen szerint egyenként 15 laptopnyi számítási teljesítményt telepítettek a kocsik csomagtartójába. Mindez az érzékelőtechnológiával karöltve lehetővé teszi, hogy a jármű a biciklistáktól és gyalogosoktól kezdve az autókig a környezetében mindenről csak úgy habzsolja magába a közlekedési szempontból releváns információkat. A kocsik több olyan mesterséges intelligenciához kapcsolható technológiát is felhasználnak, mint amilyen például a mély tanulás és a mintafelismerés.

Forrás: Volkswagen Newsroom

A hálózatba kapcsolt és önvezető autók teszteléséhez összeségében egy olyan 9 kilométeres digitális tesztelési környezetet fog kiépíteni Hamburgan a Volkswagen, amely az infrastruktúra-jármű és jármű-infrastruktúra-kommunikációt is lehetővé fogja tenni. A munkálatok befejezése 2020-ban várható.

Axel Heinrich, a Volkswagen Group Research igazgatója szerint a vezetés biztonságosabbá és kényelmesebbé tételéhez nem elég, ha a járművek autonómok és intelligensebbek lesznek – a városoknak is olyan digitális ökoszisztémával kell rendelkezniük, amely lehetővé teszi, hogy a járművek a közlekedési lámpákkal, a forgalomirányítási rendszerekkel és egymással is kommunikálni tudjanak.