Jöhetnek az alakváltoztató robotok
Képlékeny fémötvözetből alkottak önjáró motort a pekingi Csinghua Egyetem kutatói. A felfedezés az alakváltoztató robotok „életre hívását” is jelentősen megkönnyítheti.

A gépezet meghökkentően egyszerű: mindössze egy csepp fémötvözet, amely főleg galliumból áll (a gallium olvadáspontja 29 °C körüli), de azért némi indium és ón is helyet kap benne. Nátrium-hidroxid- vagy akár csupán sóoldatba helyezve az anyag mozgásba lendül, feltéve, hogy „üzemanyagként” egy alumínium pehellyel is végig érintkezésben marad. A fémes utazó ezután már bonyolult alakzatokon is keresztül tudja préselni magát.

Mint kiderült, a cseppet két mechanizmus tartja mozgásban. Egyrészt töltéskülönbség jön létre a fémötvözet körül, mely aztán az elülső és a hátulsó része között nyomáskülönbséget generálva vezérli a kis képlékeny világjárót. Az alumínium emellett hidrogénbuborékokat is felszabadít a környező nátrium-hidroxid oldatból, melyek felgyorsítják a csepp helyváltoztatását.

A mesterségesen helyhez kötött kicsiny „fémgyöngy” egyébként pumpaként kezd funkcionálni, és másodpercenként kb. 50 ml vizet képes izgalomba hozni maga körül:

A hosszú távú cél olyan, nem merev robotok kifejlesztése, amelyek mozgás közben meg tudják változtatni az alakjukat. Az ilyen gépek a környezet folyamatos megfigyelésében, illetve egyéb anyagok csőrendszerekben vagy akár véredényekben (erekben) történő szállítmányozásában is jó szolgálatot tehetnek.

Vajon a Terminátor 2-ben látott, T-1000 nevű, alakváltoztató robot már csak egy karnyújtásnyira van?