Öngyógyító akkumulátorokat fejlesztenek Tokióban
Egy Na2RuO3 képletű anyag lehetővé teszi, hogy az elemek kijavítsák a rajtuk keletkezett repedéseket.

Manapság az akkumulátorok túlnyomó része lítiumionnal vagy nátriummal működik. Bár mindkettő hatékony megoldás, az ilyen elemeket a folyamatos feltöltögetés és használat így is jelentősen „igénybe veszi”, és így idővel a teljesítőképességük és a tárolókapacitásuk is csökken.

A Tokiói Egyetem mérnökei öngyógyító elemek kifejlesztésével próbálják áthidalni ezt a problémát.

Atsuo Yamada professzor és csapata kiötlött egy olyan megoldást, amely nemcsak az akkumulátorok élettartamát növeli meg, hanem nagyobb tárolókapacitást is biztosít a számukra.

Az elemeket általában fémből készült rétegek alkotják. A feltöltődések és lemerülések folyamán ezek a rétegek amortizálódnak, és úgynevezett rétegződési hibák (stacking faults) keletkeznek rajtuk. Ezek a repedések csökkentik az akkumulátor teljesítményét. Az elhasználódás annak köszönhető, hogy az anyagot csupán egy Van der Waals-erő nevű, gyenge vonzalom tartja össze. A mindennapi használat miatt rá nehezedő nyomás ezt az erőt könnyen el tudja lehetetleníteni.

Yamada és kollégái azonban most megalkottak egy anyagot, amely képes ellenállni ennek a nyomásnak. A tudósok megmutatták, hogy ha az elem egy Na2RuO3 képletű anyaggal készül, az nem csupán minimalizálja a rongálódás mértékét, de a rétegek konkrétan „meggyógyítják” magukat.  Ez azért van így, mert a Na2RuO3-at a Van der Waals-erőnél sokkal acélosabb Coulomb-vonzás tartja össze.