Öngyógyító, lágy elektronika egyenesen az USA-ból
Öngyógyításra képes és élettartama lejárta után újrahasznosítható puha elektronikát fejlesztettek ki a Virginiai Technológiai Egyetem mérnökei.

Az egy Michael Bartlett nevű adjunktus vezette csapat koncepciójában a fogyasztói elektronikában manapság használatos forrasztott vezetékeket és merev anyagokat apró, vezetőképes folyékonyfém-cseppek és puha kompozitok helyettesítik.

Amikor az áramkörökbe lyukat szúrnak, a fémcseppek a perforáció körül új kötődéseket alakítanak ki egymással, és így számukra az áram átadása továbbra sem okoz különösebb nehézséget. A tudósok beszámolója alapján ráadásul a készülékek tízszeres megnyújtását követően sem szűnt meg az elektromos kapcsolat.

A termékek élettartamának végéhez érve ezek fémcseppek és gumiszerű anyagok újra feldolgozhatók, vagyis egyes újgenerációs, fenntartható elektronikus eszközök meghatározó komponensei lehetnek.

A kutatók úgy vélik, hogy a viselhető elektronika és a lágy robotika feltörekvő technológiáinak területén például óriási potenciált hordoz magában a fejlesztés.