Önállóan szeli a habokat az IBM és a ProMare hajója
Mesterséges intelligenciával irányított és napenergiával hajtott hajót fejlesztett ki közösen egy ProMare nevű, tengerészeti kutatásokat végző, nonprofit vállalat és az IBM.

A jármű megtervezése, megépítése és a mesterséges intelligenciájának kitanítása két évet vett igénybe.

A Mayflower Autonomous Ship (MAS) nevű járművet összességében az óceánkutatás biztonságosabbá és költséghatékonyabbá tételéhez hozták létre. A hajó segítségével a tudósok választ kaphatnak több, a globális felmelegedést tápláló folyamatokkal, az óceánban felgyülemlett mikroműanyagok sajátosságaival, illetve a tengeri állatok védelmével kapcsolatos kérdésre.

Az önálló érzékelésre, gondolkodásra és döntéshozatalra való képessége miatt a MAS az esetleges veszélyek elkerülése céljából segítség nélkül képes végigpásztázni a horizontot, hogy aztán a további cselekvéshez a beérkező rengeteg adat integrálása után szintén egymaga hozza meg a döntéseket. 

Mayflower Autonomous Ship (Forrás: IBM)

A szeptember 16-án megkezdett próbaidőszak lejárta után az intelligens hajót a fedélzeti mesterséges intelligencia 2021-ben kísérli majd meg átvezetni az Atlanti-óceánon.

A fejlesztők a projekt keretében még egy MAS400 nevű internetes portált is létrehoztak. Ez a felület mindenki számára nyitva áll, aki például a MAS pillanatnyi sebességéről, a hajó körül uralkodó időjárási feltételekről vagy például az általa aktuálisan végzett munka természetéről részletesebb információval szeretne rendelkezni.

Nevét a MAS egyébként legendás, Mayflower nevű elődjétől örökölte. Ez a hajó éppen 400 éve futott ki az Atlanti-óceán vizeire, hogy aztán angol zarándokatyákat juttasson el az amerikai kontinensre.